Nyheter

Hård kritik mot låglöneförslag

Lägre löner är fel väg att gå för att få in fler flyktinginvandrare på arbetsmarknaden. Det tycker både LO och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Publicerad 17 februari 2016
Hård kritik mot låglöneförslag
Förslaget om lägre ingångslöner debatterades av Lars Calmfors, Peter Jeppsson, Ylva Johansson, Torbjörn Johansson och Bo Jansson. Foto: Anna Hjorth

I början av veckan kom ett nytt förslag om lägre ingångslöner för att flyktinginvandrare ska ha lättare att få jobb. Det var Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, som i rapporten ”Dags för större lönespridning?” föreslog en ny typ av ingångsjobb med betydligt lägre löner än i dag. Runt 15 000 i månaden för en heltid är en lämplig nivå, tycker Lars Calmfors, som är en av nationalekonomerna bakom rapporten.
Men förslaget har fått kraftig kritik, bland annat från fackligt håll.
– Man ska kunna leva på sin lön. När de lägsta lönerna sänks, så trycks lönerna nedåt generellt. De är redan extremt låga i vissa branscher. I stället borde man utbilda flyktinginvandrarna, för att de ska kunna få riktiga jobb, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Tanken med förslaget är att sänkta ingångslöner, tillsammans med slopade sociala avgifter och ett särskilt jobbskatteavdrag, ska ge fler jobb till personer som är nya på arbetsmarknaden. Det blir billigare för arbetsgivarna att anställa och det finns inga krav på handledning eller utbildning under anställningstiden, som föreslås vara max tre år.
Det ska inte bara gälla flyktinginvandrare utan också ungdomar som inte lyckas få andra jobb. Men hur många nya jobb förslaget kan ge, det går inte att säga.
– Det här är ingen mirakelmedicin. Hur effektivt det är vet vi inte. Men vår tolkning av den forskning som finns är att det ändå blir en effekt, när man har så höga lägstalöner till att börja med, säger Lars Calmfors.

Hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln är två exempel på branscher som rådet tycker kan vara lämpliga för den nya typen av jobb. Det är branscher där många jobbar deltid, är visstidsanställda eller har någon form av bidragsjobb.
– Jag tycker det är fantasilöst att titta just på de här branscherna, där det redan är många som inte får full lön. Om man på det lägger väldigt låga ingångslöner så kommer det bli svårt att klara sig på lönen. Kanske ska vi titta på andra sektorer. Som vården, där det kan behövas vaktmästare och läkarsekreterare eller skolan, där det behövs lärarassistenter, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Det här är Arbetsmarknadsekonomiska rådet

Ett expertråd som bildades i april 2015. Uppgiften är att ”bedöma arbetsmarknadens funktionssätt och de faktorer som påverkar denna”.
Rådet finansieras av Svenskt Näringsliv, men ska arbeta oberoende.
Rapporten ”Dags för större lönespridning?” släpptes den 15 februari.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här