Lägre löner är fel väg att gå för att få in fler flyktinginvandrare på arbetsmarknaden. Det tycker både LO och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
I början av veckan kom ett nytt förslag om lägre ingångslöner för att flyktinginvandrare ska ha lättare att få jobb. Det var Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, som i rapporten ”Dags för större lönespridning?” föreslog en ny typ av ingångsjobb med betydligt lägre löner än i dag. Runt 15 000 i månaden för en heltid är en lämplig nivå, tycker Lars Calmfors, som är en av nationalekonomerna bakom rapporten.
Men förslaget har fått kraftig kritik, bland annat från fackligt håll.
– Man ska kunna leva på sin lön. När de lägsta lönerna sänks, så trycks lönerna nedåt generellt. De är redan extremt låga i vissa branscher. I stället borde man utbilda flyktinginvandrarna, för att de ska kunna få riktiga jobb, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.
Tanken med förslaget är att sänkta ingångslöner, tillsammans med slopade sociala avgifter och ett särskilt jobbskatteavdrag, ska ge fler jobb till personer som är nya på arbetsmarknaden. Det blir billigare för arbetsgivarna att anställa och det finns inga krav på handledning eller utbildning under anställningstiden, som föreslås vara max tre år.
Det ska inte bara gälla flyktinginvandrare utan också ungdomar som inte lyckas få andra jobb. Men hur många nya jobb förslaget kan ge, det går inte att säga.
– Det här är ingen mirakelmedicin. Hur effektivt det är vet vi inte. Men vår tolkning av den forskning som finns är att det ändå blir en effekt, när man har så höga lägstalöner till att börja med, säger Lars Calmfors.
Hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln är två exempel på branscher som rådet tycker kan vara lämpliga för den nya typen av jobb. Det är branscher där många jobbar deltid, är visstidsanställda eller har någon form av bidragsjobb.
– Jag tycker det är fantasilöst att titta just på de här branscherna, där det redan är många som inte får full lön. Om man på det lägger väldigt låga ingångslöner så kommer det bli svårt att klara sig på lönen. Kanske ska vi titta på andra sektorer. Som vården, där det kan behövas vaktmästare och läkarsekreterare eller skolan, där det behövs lärarassistenter, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.