Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Julen är för mycket, och ska vara det”

Göran Everdahl funderar över julens överlastade frosseritraditioner.

Publicerad 17 december 2015

Snart är julen kommen, snart är julen här – men julborden, de ­landade redan i slutet av november. Fullastade, ja överlastade, med sill, ägghalvor och skinka. ­Effektiviteten är häpnadsväckande. Tre sittningar kräver organisation: in, äta, äta, äta, hej tomtar!, ut – nästa!
Men vi svenskar älskar julbordet, vårt förberedande frosseri inför julafton. Just mängden mat och dryck kan göra en lite trött. Men det är kanske en del av poängen med det svenska julbordet, ja julen överhuvudtaget: den är bara för mycket och ska vara det.

Så låg det till redan för tusen år sen. Ordet jul syftade under vikingatiden inte på Jesu födelse utan på att »dricka jul« en vinterfest. Vårt nutida julbord är ett lapptäcke av traditioner från olika tider: lutfisken hänger med från Gustav Vasas dagar, lussekatterna kan vara äldre än vikingarna, julsillen är ett arv från borgerligt 1800-tal och så vidare.
Jag brukar äta med samma gäng på en skärgårds­krog varje december – men nu har jag börjat tveka: ska jag äta julbord i år?

Jag kommer att tänka på svensk litteraturs mest barbariskt överlastade julbord, beskrivet i Emil i Lönneberga. Ni minns väl uppräkningen? »Ett fat med palt, ett fat med fläskkorv, ett fat med sylta, ett fat med leverpastej, ett fat med bräckkorv, ett fat med köttbullar, ett fat med rimmad oxtunga « och så vidare i oändlighet. Och då har vi inte ens hunnit till den helstekta spädgrisen!
När Astrid själv läser texten i filmversionen känns tonfallet nästan ironiskt, hon driver lätt med överdådet. Knorren i historien är ju att Emil ger bort alltihop till fattighjonen.
Det har varit ett kärvt år. Tiggare på gatorna, flyktingkris, terrorattentat – hm. Kanske läge att lägga åtminstone en del av julbords­budgeten på behövande.
Fast jag är ingen ädel Emil eller Karl-Bertil Jonsson. Sill och köttbullar vill jag ha! Men den helstekta spädgrisen får vänta till ett annat år.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här