Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hemlagat är den nya lyxmaten

När Johanna inte drömmer om hemlagat skriver hon kokböcker och har även synts i tv med vännen och hushållsmaskinen Mixer.

Publicerad 4 januari 2007

Ju mer sällsynt något är, desto finare blir det. För 15 år sedan tyckte jag att torsk var vardag och lax fest, men nu är det tvärtom trots att fiskarna troligen smakar exakt likadant.
Det handlar bara om hur många som ligger där i fiskdisken. Ju färre det är som äter, desto godare smakar det.

När jag var liten bodde vi på landet. De andra mammorna bakade i ett, och när mina kompisar kom hem till oss pep de av förtjusning över »köpebrödet« som vi fick till mellanmål. Kartongbullarna, kokosbollarna, Skogaholmslimpan ? vilken lyx! Men kanske inte riktigt några skrytattribut att ta till i dag. Jag minns för ett par år sedan när vi var på besök hos min farfar. Jag hade med mig en burk kakor och sa »De är hembakta farfar!«
Han svarade »Äsch då, det gör inget«.
Det var naturligtvis ett uttryck för hans humor. I dag är hembakt, hemkokt, hemsyltat det finaste man kan få. Det är ju exklusivt!
Och vill man sylta själv finns det tusen recept att hitta, från tv-program, nätsajter och mat-tidningar. Men precis som när man pratade om Timell-effekten (folk som försökte fixa sina badrum och drog på sig digra räkningar från hantverkare som fick rätta till fuktskadorna) så finns det en sorts Tina-effekt. Den uttrycker sig i att folk inte vågar bjuda på middag, eftersom de tror att andra väntar sig en tjusig tv-middag med en oväntad twist…

En god vän till mig var bjuden på en utsökt middag. Värdinnan tackade ödmjukt för komplimangerna men när min vän letade efter toaletten och hamnade i köket, såg hon travarna av kartonger från cateringfirman som egentligen lagat maten. Till och med i matlandet Italien har man problem med att många inte längre kan laga mat. Generationer av kunskap håller på att gå förlorad till förmån till billig, färdiglagad »pling-mat«.

Motvikten där är förutom slowfoodrörelsen en sedan ett par år växande rörelse som heter »home-food« Det är en organisation som arrangerar hemmamiddagar över hela Italien.
Blir man medlem kan man kliva in i ett hem och äta »riktig mat« ? äkta, hemlagad mat med rötter i den region man befinner sig i. Det kan vara i ett enkelt hem eller en lyxvilla, men oavsett var du hamnar så kan du lita på att maten är lagad med kärlek och nedärvda kunskaper.
Ett smart grepp av en sociolog, professor Egeria di Nallo, som ville rädda ett sjunkande kulturarv.
Och gästerna jublar. För visst kan det vara fint med skaldjursplatåer och kilometerlånga julbord på flotta restauranger men ärligt talat ? hemma är bäst! Och lockar inte matlagning så får man väl äta husmanskost på krogen tills homefood utvecklas i Sverige och man kan gå in till grannen.
? Mmmm, det luktar köttbullar i dag!

Tips: Gå in på www.homefood.it och bli tillfällig medlem under din nästa italienresa!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här