Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fira demokratins dag den 19 september!

Gå och rösta på valdagen, det är din chans att få vara med och bestämma vad som ska hända fyra år framåt.

Publicerad 24 augusti 2010

Snart är det val. Få av oss reflekterar förmodligen över att demokrati är långt ifrån en självklarhet i alla länder. På många platser saknar medborgare möjligheten att vara med och bestämma om vilka som ska styra landet. I några länder finns bara ett parti att rösta på och utgången av valet är redan förutbestämd.
För dig som har vuxit upp i ett land utan demokrati kan det vara svårt att se poängen i att rösta i ett allmänt val i Sverige. Kanske känns det som att din röst inte betyder något. Men det stämmer inte. Din röst gör skillnad. Du kan vara med och bestämma hur skolan, vården och omsorgen om de gamla ska se ut. Oavsett vad du röstar på – gå och rösta den 19 september!

I det här numret kan du också läsa om några branschkollegor som valt att satsa på politiken. Adrian Svensson, Fp, Anna-Caren Sätherberg, S och Anna Bodjo, Mp är servitören, bartendern och kocken som bestämt sig för att engagera sig politiskt. Beroende på hur det går i valet kan vi få se dem i riksdagen i höst.
Många av oss tar det för självklart att få bra vård om vi själva eller våra barn blir sjuka. Vi räknar med att våra barn får gå i skolan och att det är gratis. Vi besöker våra föräldrar på ålderdomshem, eller hjälper dem att få vård och stöd i hemmet. Vi tar också för givet att vi har yttrandefrihet, att vi kan diskutera politik och samhälle utan att vara rädda för repressalier. Men hur ofta tänker vi på att vara tacksamma över att vi lever i en demokrati?
Det var trots allt inte så länge sedan som kvinnor fick rösträtt. I vårt land skedde det 1921 och i Schweiz så sent som 1971.

Det är således inte så länge sedan alla svenska medborgare fick rätt att rösta och på så sätt bestämma hur vårt land ska styras och se ut.
Kanske borde vi vara extra tacksamma vart fjärde år i september när vi har möjlighet att rösta. Kanske borde vi tänka på demokratin med mer ödmjukhet och vördnad. Vi kanske till och med borde ha en dag när vi firar demokratin lite extra? Vi firar ju så mycket annat, mors dag, fars dag, varför inte demokratins dag?
Alldeles oavsett vad du bestämmer dig för att rösta på, gör den 19 september till en folkfest genom att lägga din röst. Är du bortrest går det bra att poströsta i förväg. Fira sedan med vänner och familj att du lever i en demo­krati!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här