Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

? En ?Den långa marschen?, tack

Publicerad 15 mars 2002

Det finns ett avsnitt av Fawtly Towers där John Cleese marscherar genom lunchserveringen, tåspetsarna i axelhöjd, ena handen tecknandes en hitlermustasch. Med nazal stämma repeterar han de tyska gästernas lunchval: ?One Hermann Göring!?
Episoden är absurd, omöjlig att slå ur minnet. Tyskarna är i uppror. Basil är svårt snurrig, i akut behov både etikettshjälp och medicin.
Tjugotalet år senare är scenariot ovan inte längre tecken på galenskap. Det är ett framgångsrecept. I kapitalismens nya hemland Kina.

Diktaturtema på restaurang
På Beijings innekrog Red Capital Clubs meny trängs ledarfigurerna från diktaturregimen. Restaurangen ligger gråteglad i en gränd, vaktad av en röd kejserlig dubbelport och en svartblänkande sovjettillverkad paradbil.
Inne väntar den 50-talsstajlade personalen i befrielsearmeuniform. Kommunistnostalgin är total. Och Basilskt absurd. Mao var hjärnan bakom kulturrevolutionen, en tio år lång ödeläggelse av tempel, monument, konstverk och förföljelse av ?kontrarevolutionärer? ? de som inte tyckte som Mao.
På Red Capital Club är populäraste lyxrätten samme Mao Zedongs favoritfirre, tillredd på Wuhan-provinsens vis, badande i konjak och ingefära.
Maos ersättare Deng Xiaoping lyckades släcka tusentals liv och miljoner hopp om demokrati och mänskliga rättigheter. En armeinsats på Himmelska fridens torg 1989 gjorde susen. På Red Capital Club finns hans ?Spice of Life? som menyval, kryddstark kyckling i chili från Sichuan-provinsen.
Svårt att genomföra i Sverige
Än så länge är nöjet för de rika. I politbyråns 1950-talssoffa pratas det bruten engelska. Det är piloter och ambassadörshustrur som bläddrar i Deng Lins fotobok om fader Xiaoping. Och samma vita klientel sörplar blandningen av gin, campari och cassiavin ? i drinkmenyn känd som ?Den långa marschen?.
Man kan också förmoda att konceptet går att förädla i andra länder. Vem blir första krögare att slå mynt av svenska ledare? Åren av fred och samförstånd bådar tyvärr inte för en kulinarisk sensation. Carl Bildts favorit ?Den enda vägen? riskerar att bli en vattnig, illa förberedd och svårsmält soppa. Å andra sidan ligger en ?Rödgrön röra? vegetariskt rätt i tiden.
Tyskarna har det enklare; generaler och kanslrar har lämnat tydliga avtryck i historien. En meny med flamberat a?la Hindenburg och ungsbakat a?la Hitler är potentiella storsäljare. Frågan är vad moralpolisen har att säga. Vad Basil tycker vet vi redan.

Bildtext:(Foto:Peter Grensund)
Drinken ?Den långa marschen? finns att köpa på kommunistinspirerade restaurangen Red Capital Club i Beijing.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här