Det lönar sig att lyssna!
Hotellrevyns chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM TRIVSEL

Det lönar sig att lyssna!

Låt engagerade människor komma till tals. Det ger ny skjuts till både partier, organisationer och företag.

Publicerad 6 mars 2019

När jag läste om S-föreningen Reformisterna blev jag genuint glad. Kanske inte så mycket för gruppens tillkomst som för det mottagande den fick. Flera toppar inom Socialdemokraterna välkomnade initiativet, trots att udden är riktad rakt mot dem.

Det är precis så man gjuter liv i en organisation! Man låter dem som inte håller med komma till tals, man lyssnar, man analyserar och man vässar. Det gäller såväl i politiken som i arbetslivet.

Hur kul är det att jobba på en tyst arbetsplats? Ni vet en sådan där det finns idel förslag och idéer, men som ingen vågar yppa för att kulturen helt enkelt säger att man tiger, lyder och jobbar.
Hur tror ni det företaget utvecklas? Inte genom personalens engagemang i alla fall.

En viktig faktor för trivsel är att bli lyssnad på.

En viktig faktor för trivsel är att bli lyssnad på. Att alla som bidrar till att verksamheten går runt får den respekt och uppmuntran de förtjänar.
En klok chef är en som lyssnar mer än den talar. En sådan chef gör det helt enkelt lättare att vara bra på sitt jobb.

Där tillit saknas frodas missnöje och vantrivsel. Skitsnack får fäste och till slut minns ingen varför man ville jobba där från början. Därför är det så befriande att läsa om Reformisterna. De tror på sin organisation, men ser förbättringsmöjligheter – och de som bestämmer är villiga att lyssna.

Lite den känslan får man när man läser om turiststationen i Abisko. HRF-medlemmen Johan Löf säger att de skulle kunna bli Sveriges bästa arbetsplats. Och en anledning är att cheferna lyssnar.