Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dagens unga äter sushi och oroar sig för pensionen

»Kan du alla brännvin« undrar ungdomen.

Publicerad 25 oktober 2004

I början av hösten konstaterade Expressen att ungdomen börjat dricka mindre. Ett hårt slag för dem som lever för att klaga på ungdomen.
Det är sant. Det är alltid fel på ungdomen. Särskilt på dem som inte vet vad Dalarömacka är.
Jag brukar inte klaga utan vidtar åtgärder. Och så sitter vi där och äter Dalarömacka på någon av de ytterst få krogar som serverar denna delikatess.
? Va öh, säger ungdomen. Va ere här.
? Dalarömacka.
? Gott som satan, säger ungdomen till mig.
? Vi måste ha en snaps, säger jag.
Då uppstår nästa problem. De kan inga snapsar. De kan sånt som Margarita. De vet vad en shot är.
? Men titta på brännvinslistan, föreslår jag.
? Öh du, säger ungdomen. Man fattar liksom inte. Va e O P Andersson? Alltså.
Det slutar med att jag beställer in lite olika:
Östgöta sädes, Aalborg, Beska Droppar.
? Kan du alla brännvin, undrar ungdomen.
Brännvin är den enda sprit som är tillverkad i Sverige. Försöker jag. Men de kan uppfatta det som klank. Så jag går över till modellen:
? Vad får ni lära er i plugget?

Ungdomen, tre stycken, har gått ut plugget för länge sen men det hör till att man ska säga att man inte fick lära sig nåt av värde. Jag håller med.
Så kommer brännvinet in. Och serveras i jungfrur.
Ingen av dessa tre, två tjejer och en kille, har nånsin sett en jungfru.
? Man gör så här, säger jag som den värsta scoutledare man kan tänka sig.
? Aha. Typ smart.
Obs att vi befinner oss i Stockholm. Att de alla tre är med i mediesvängen. Att de hänger på barer. De vet »vad som gäller«.
I dagens läge vet varenda tonåring vad sushi är. Men inget om kalvlever. Med kapris. Jag får höra: Det var sånt man fick i plugget.
? Vi kanske ska ta kalvrulader med inlagd gurka.
Tystnad uppstår. Förstämning. Ingen vågar riktigt fråga vad det är. Det finns alltid biff på matsedeln.
? Ni tänker inte ta några risker.
Dom känner inte för det. Inte just då. Utan dom vill ha nåt som dom vet. Nåt tryggt. Jag tänker för mig själv: Fråga inte om de har börjat pensionsspara. Men sen kan jag inte låta bli. Alla tre pensionssparar.

De märker att jag ser tveksam ut.
? Du öh, vissa grejer va? sånt. Jävligt viktigt å tenka på.
Där sitter jag ensam med mina kalvrullader och är glad för det. Vår svenska kultur skulle ju försvinna om vi gick med i EU. Sa rätt många. Men EU har aldrig sagt något om vilken mat vi ska äta. Vår egen mat försvann ändå. Och brännvinet. Och SOS. Det känns sorgligt att gå på stan och leta efter SOS.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här