Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtalet delar dag och natt

Daganställda gläds åt lönehöjningen. Nattpersonalen upprörs över att ob-ersättningen bara ökar med några öre.

Publicerad 25 maj 2010

Bara tre timmar innan strejk skulle bryta ut på 19 arbetsplatser, lyckades HRF och SHR enas om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet ger många anställda 980 kronor i lönehöjningar under 25 månader.
En av knäckfrågorna som kunde lösas på målsnöret av HRF och motparten SHR, var hanteringen av ­anställningsformen »extra vid behov«. Det var en för­utsättning för att ett avtal skulle kunna komma till stånd.

Anställningsformen ersätts nu av den nya skrivningen »arbete för enstaka dagar«. Här måste ­arbetsgivaren och arbetstagaren komma överens. Om det handlar om en längre period med fasta dagar ska denna ­anställningsform inte få användas. Det ska göra det svårt för att inte säga omöjligt för arbets­givaren att smita undan från att fastanställa.

Vad några medlemmar tycker om det nya avtalet kan ni läsa om här. Många medlemmar som vi har talat med är nöjda med att lönehöjningen blir större än Kommunals och Handels. Det handlar framför allt om de medlemmar som jobbar dagtid.
Flera är också glada över att det blir en ny skrivning av anställningsformen extra vid behov. Många vittnar om att de tror att det kommer underlätta för kollegor som jobbat extra under lång tid att få en fast anställning. Dock går det att skönja ett missnöje av höjningen av kostavdraget.

Men diskrepansen mellan dem som jobbar dag och natt är stor. Hos dem som jobbar mycket på kvällar och nätter är missnöjet över ob-ersättningen stor. En höjning på 40 öre är för låg, tycker många. På Hotellrevyn.se mottog tidningen ett flertal kommentarer när avtalet var färdigt. De flesta handlade om just ob-ersättningen och många uttrycker besvikelse.
I en förhandling handlar det dock alltid om att ge och ta. I årets avtalsrörelse började arbetsgivarna med att lägga ett nollbud. I jämförelse med detta utgångsläge är det mer förståeligt att HRF inte fick igenom alla sina krav, men frågan om ob-ersättningen kommer att fortsätta vara en het potatis.

Under de senaste veckornas hot om strejk har medlems­tillströmningen varit stor för HRF. Medlemmen Juan Torres i Göteborg tipsar om att komma ihåg att ta hand om alla nya medlemmar. Det har facket traditionellt varit dåliga på, menar han. Så ta hand om era nya kompisar ute på ­arbetsplatserna. Det är ni som är med och utformar både vardagen på era arbetsplatser och i nästa avtals­rörelse!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här