Arbetsgivaren måste ta sitt arbetsmiljöansvar!
När uteserveringarna lockar gäster är det viktigt att komma ihåg att det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Det skriver styrelsen för HRF avdelning Stockholm-Gotland. Foto: Mostphotos
Debatt DEBATT

Arbetsgivaren måste ta sitt arbetsmiljöansvar!

När pandemin ställer allt på ända är det viktigt att komma ihåg vem som har ansvaret för arbetsmiljön. Och det är inte personalen. Det skriver styrelsen för HRF:s avdelning Stockholm-Gotland.

Publicerad 29 juni 2020

Arbetsgivaren har ansvaret för din arbetsmiljö. Det är alltid arbetsgivarens högsta ansvar att skydda dig på arbetsplatsen och det är aldrig acceptabelt att gäster inte respekterar de lagar och riktlinjer som finns.
Endast via facklig organisering kan vi lägga press på arbetsgivaren i frågor om en god arbetsmiljö för att i denna pandemi få arbetsgivaren att följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten upprättat för allas vår säkerhet.

Det som dock händer i dag är att våra arbetsgivare delegerar till personalen att ta dialogen med gäster där nonchalansen är omfattande kring smittspridningen av covid-19. Det äventyrar personalens säkerhet dagligen såväl fysiskt som psykiskt.

Branschens aktörer måste följa arbetsmiljölagen och rådande riktlinjer.

Dessutom är många branschkollegor fortfarande korttidspermitterade trots att gästerna nu hittar tillbaka till restaurangernas uteserveringar när solen glimtar fram och värmen nått våra breddgrader. Då tvingas personalen försöka hålla ordningen bland gäster samtidigt som de ska utföra sina vanliga arbetsuppgifter.
Arbetsbelastningen blir då inte bara dubbelt så hög utan ska även utföras av färre personer. Detta görs av arbetarna med ett leende och utan någon form av skyddsutrustning.

Givetvis måste denna arbetsmiljöfråga upp på menyn. Givetvis måste fler gå med i facket. Men tveklöst är att arbetsgivaren och branschens aktörer måste följa arbetsmiljölagen och rådande riktlinjer.
Tusentals branschkollegor har under denna pandemi tecknat medlemskap i HRF, vilket är glädjande. De söker sig till trygghet när det blåser för att ha uppbackning i frågor som berör deras arbetsmiljö. HRF, som alla fackförbund, är sina medlemmar och därför är det bara medlemmarna som kan förändra arbetssituationen.

Vi ignorerar och kompromissar vår egen säkerhet på arbetsplatsen.

Men under rådande pandemi där många själva sägs upp eller ser sina kollegor sägas upp höjer man inte sin röst lika kraftfullt som man vanligtvis gör. För att vi arbetare ska kunna behålla våra jobb (läs inkomst) och ha tak över huvudet och mat på bordet gör vi då som så många gånger tidigare.
Vi ignorerar och kompromissar vår egen säkerhet på arbetsplatsen. Det risktagandet är mer markant nu under coronapandemin än på väldigt länge.

Att säga att ett fackligt medlemskap i nuläget är det enda sättet att påverka sin arbetsmiljö är en lögn. Vi vet att en otrygg arbetare kommer förbli en tyst arbetare, när arbetstryggheten minskar så ökar också tystnaden på våra arbetsplatser.
Det vet också våra arbetsgivare som i dagsläget försöker omvandla lagen om anställningsskydd till en tandlös lag fri från trygghet. Men för att uppnå en säker arbetsmiljö där vi arbetare inte riskerar att dö på arbetsplatsen måste arbetsgivarna ta sitt förordnade ansvar och se till att lagar och riktlinjer följs.

Efter denna pandemi kommer fler arbetsplatser att organiseras då medlemsantalet och det fackliga engagemanget ökat. Men att fortsätta att lägga ansvaret på personalen och våra branschkollegor att upprätthålla lagar och riktlinjer är uppåt väggarna fel.
Vi önskar att det fanns facklig närvaro på alla arbetsplatser men så är inte fallet. Det kan bero på en mängd olika orsaker. Oavsett facklig närvaro eller inte är det alltid arbetsgivarens ansvar att upprätthålla en god och säker arbetsmiljö. Att arbetsgivaren faktiskt tar sitt ansvar och försäkrar sig om att personalens säkerhet prioriteras.

Det är arbetsgivarens ansvar att din arbetsmiljö är den bästa

Organisera dig i facket för att kunna påverka, men glöm aldrig att det är arbetsgivarens ansvar att din arbetsmiljö är den bästa. Om arbetsmiljön inte är acceptabel så är det din arbetsgivare som ska åtgärda problemen och ta din oro på fullaste allvar. Ja, det är viktigt med gäster. Ja, det är viktigt att företaget överlever efter covid-19. Men det viktigaste, det är att vi som arbetar inte dör.

Avdelningsstyrelsen HRF Stockholm-Gotland
Kajsa Bysell, avdelningsordförande
Anna Hjortheden, ledamot
Tserenkhuu Byambadorj, ledamot
Joon Svedelius Lindström, vice ordförande
Paul McDonald, ledamot
Ida Jansson, ungdomsansvarig
Georgios Gkoratsas, suppleant
Frederick Lidman, suppleant
Marina Berg, suppleant
Marcelo Aravena, suppleant

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här