I går stod det klart – vinnaren av Årets kockelev är Love Lidström från Internationella hotell- och restaurangskolan i Stockholm.
Hur firade du gårdagens vinst?
– Vi gick ut på en pub och hade det lite härligt. Det var supertrevligt.
Var du nervös inför tävlingen?
– Jag var jättenervös. Men när vi väl körde i gång så släppte nervositeten. När man väl lagar maten känns det tryggt och kul.
Vad lagade du för rätt i finalen?
– Det var två rätter vi skulle laga på tre timmar. En tidigare tränad rätt där jag gjorde en het ostkrokett med kryddsotad rensadel och den andra rätten var från en råvarukorg vi inte kunde förbereda oss på.
Vi skulle komponera en egen tolkning av Desirée Jaks vinnarrätt tidigare i år som var en lasagne på svenska repodlade blåmusslor.
Jag valde att göra en öppen lasagne med heta blåmusslor, glaserad sparris och blåmusselsås.
Vad var din största utmaning under tävlingens gång?
– Att få till blåmusslan som huvudråvara och att få till smaken. Råvarukorgen var det svåraste momentet.
Fem snabba med Love
- Förrätt eller huvudrätt? Förrätt.
- Följa recept eller gå på känsla? Gå på känsla.
- Jobba i team eller själv? Jobba i team.
- Asian Fusion eller husmanskost? Asian fusion.
- Jobba lunch- eller middagsservering? Middagsservering.
Vad är din dröm yrkesmässigt?
– Jag har en dröm om att vinna Årets kock. En annan långsiktig dröm är att öppna en egen mysig och härlig restaurang.
Det ska vara en härlig miljö med god mat, mysig stämning och fokus på hållbarhet. Det är viktigt för mig med hållbarhet både när det gäller valet av råvaror och att bidra till en bra arbetsmiljö för kollegorna.
Var kommer ditt matlagningsintresse ifrån?
– Jag har älskat att laga mat i hela mitt liv och har alltid gjort det med familjen.
När jag var tio år hittade min mamma en matlagningskurs för mig, det var då jag var helt säker på att det var kock jag skulle bli.