Under september granskar Arbetsmiljöverket restauranger i Gävleborg och Dalarna. Detta efter att en rapport från HRF visar att arbetsmiljön har försämrats mycket inom hotell- och restaurangbranschen.
– Det är bättre än förväntat, säger Rigmor Kierkegaard som har varit ute på två inspektioner.
Hon är en av åtta arbetsmiljöinspektörer som ska syna förhållandena på restauranger i Gävleborg och Dalarna.
Inspektörerna ska prata extra mycket med köks- och serveringspersonal. De yrkesgrupperna är mest utsatta för skador, visar HRF:s rapporter »Hotellhälsa och restaurangrisker« och »Stressig service«.
Men just nu är det inte så stressigt på arbetsplatserna i regionen. Turistsäsongen är över.
– Där vi har gjort besök har de också varit duktiga på att använda transportvagnar och har varorna på lagom höjd och bra stegar, säger Rigmor Kierkegaard.
Annars är restaurangbranschen ingen lätt bransch att förbättra arbetsmiljön för.
– Många är oorganiserade, det finns få skyddsombud och man är ovan vid att jobba med arbetsmiljöfrågor. Ofta förekommer det inget arbetsmiljöarbete alls, säger Birgitta Hermansson-Ylvén, som är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöinspektionen i Falun.
Under september ska 65 restauranger få besök. Inspektören kommer vid varje granskning att träffa arbetsgivaren, chefen, en representant för de anställda och ett skyddsombud om det finns.
Både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön ska granskas. Den fysiska arbetsmiljön handlar om tunga lyft, om det finns hjälpmedel, om maskiner är anpassade för jobbet.
? Men vi tar också upp stress och undersöker om det finns tid att ta pauser, säger Rigmor Kierkegaard.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.