Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetsmiljön viktig när svenskarna byter jobb

Drygt varannan svensk tar hänsyn till arbetsmiljön när de väljer nytt jobb. Det gör oss till det mest arbetsmiljömedvetna folket i Europa. Minst bryr sig rumänerna.

Publicerad 16 oktober 2009

Det är Osha, den europeiska arbetsmiljöbyrån, som har undersökt hur européerna ser på arbetsmiljö. Resultatet visar att intresset för arbetsmiljöfrågor varierar stort mellan de olika ländernas medborgare. Till exempel svarar 53 procent av svenskarna att arbetsmiljön är en tung faktor när de väljer nytt jobb. Bara 16 procent av rumänerna och 19 procent av ungrarna säger samma sak.  

Fyra av fem svenskar säger sig också vara mycket eller ganska välunderrättade om de risker som finns på arbetsplatsen. Det kan jämföras med var tredje bulgar och knappt varannan polack.

Undersökningen visar dessutom att många européer, sex av tio, tror att den pågående ekonomiska krisen påverkar arbetsmiljön negativt. Svenskarna i undersökningen är ännu mer negativa. Fyra av fem svenskar tror att arbetsmiljöförhållandena kommer att försämras på grund av krisen.

Fakta: Om undersökningen

Opinionsundersökningen gjordes av TNS Infratest, och omfattade 1 000 personer från varje EU-medlemsstat. Deltagarna valdes ur flera olika åldersgrupper med olika utbildningsnivå och arbetslivserfarenhet. Fältarbetet utfördes i april och maj 2009.

Sverige i topp 

Medborgare som tycker att god
arbetsmiljö är en tung faktor i valet av nytt jobb

Sverige 
53 procent
Malta52 procent
Italien
50 procent
EU-snittet
36 procent
Estland
19 procent
Ungern
19 procent
Rumänien
16 procent

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här