Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetslösa kan tvingas flytta från första dagen

Från den 2 juli kan arbetslösa tvingas byta yrke eller flytta för att få jobb - direkt när de blir arbetslösa. Det föreslog regeringen i går. Hänsynslöst, tycker Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia.

Publicerad 22 mars 2007

Uppdaterad 2007-03-23 12:42

– Jag tycker att regeringen tar väldigt lite hänsyn till att människor har ett eget liv. Ta de som arbetar med turism i Norrlands inland. Där vet vi att det blir perioder av arbetslöshet. Ska de flytta till Stockholm där det inte finns några bostäder då?

Det säger HRF:s ordförande Ella Niia om regeringens förslag på ytterligare skärpningar av a-kassan, som lämnades till riksdagen i går.

Bland annat föreslår regeringen att den som blivit arbetslös direkt måste söka jobb i hela landet. I dag ställs det kravet först efter 100 dagar. Dessutom vill regeringen att arbetslösa ska tvingas tacka ja till jobb som ligger utanför deras eget yrkesområde. Men det tror Ella Niia att många arbetslösa redan gör i dag.
– Det är min uppfattning att arbetslösa inte begränsar sig. Men hela förslaget bygger ju på att regeringen tror att folk inte vill arbeta. Jag har aldrig träffat någon som hellre vill ha bidrag än jobba.

Regeringen vill också begränsa antalet dagar med ersättning från a-kassan till totalt 300 respektive 450 för personer med barn under 18 år.

Propositionen ligger nu hos riksdagen som ska ta ställning till den senare i vår.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.