Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Anställd bar på kräksjuka — smittade 27

En anställd på en pizzeria i Sundsvall bar på "kräksjukevirus" utan att vara sjuk själv. Smittan spreds till pizzasalladen och orsakade vinterkräksjuka hos 27 matgäster.

Publicerad 6 februari 2013

De insjuknade matgästerna hade alla besökt restaurangen under samma helg. Redan måndagen efter kontaktades miljökontoret i Sundsvall av en person som ville anmäla matförgiftning.
– Det gjorde att vi snabbt kunde åka ut och ta prover, bland annat på den pizzasallad som gästerna ätit av, säger miljöinspektör Lena Selberg till Dagbladet Sundsvall.
Virusprover visade att det var norovirus i salladen, det virus som orsakar vinterkräksjukan. En fortsatt utredning visade att en anställd bar på smittan, utan att vara sjuk själv.
– Runt tjugo procent av befolkningen är immuna mot viruset, säger Lena Selberg.
En av gästerna hade en allvarlig sjukdom sedan tidigare. Han avled en kort tid efter pizzeriabesöket.

Om Noroviruset

Norovirus är det som ger oss vinterkräksjuka. Det räcker med ett fåtal partiklar för att bli sjuk. Den vanligaste orsaken till matförgiftningar med norovirus är att råvaror hanteras av smittade personer som inte tvättat händerna efter toalettbesök. Viruset dör snabbt om maten hettas upp till kokpunkten.

/body>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här