Äverskott på köks- och restaurangbiträden, men brist på utbildade kockar och viss serveringspersonal. Så tror Ams att arbetsmarknaden för restaurangpersonal kommer att se ut 2007.
Det går bra för den svenska sevicenäringen. Under 2007 kommer närmare 9 000 nya jobb att skapas i branschen. Det förutspår Arbetsmarknadsverket, Ams, i sin prognos för arbetsmarknaden 2007.
Inom vissa yrkesgrupper finns det inte tillräckligt med personal för att motsvara den ökade efterfrågan på arbetskraft, tror Ams. Till exempel kommer det att saknas både utbildade kockar och utbildad serveringspersonal. Störst brist tror utredarna att det blir i storstäder och på populära turistmål.
För köks- och restaurangbiträden, receptionister och städare ser det dock mörkare ut. Ams tror att det överskott som redan finns av de här grupperna kommer att hålla i sig.
Anledningar till det är dels den låga medelåldern i branschen som gör att få går i pension, dels den tekniska utvecklingen som gör att färre anställda behövs för att göra samma jobb.
Källa: ”Var finns jobben år 2007?” Ams Ura 2007:1
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.