Nyheter KONKURSER

Allt fler restauranger går i konkurs

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen har i år ökat med 22 procent. Tuffast är det för företag som var nystartade när pandemin kom.

Publicerad 22 oktober 2024
Allt fler restauranger går i konkurs
Konkurserna ökade 22 procent under perioden januari–september jämfört med samma period förra året.

Mellan januari och september i år gick 678 företag inom hotell- och restaurangbranschen i konkurs. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2023.

– Det är främst restauranger. Bryter vi ner siffrorna ser vi att konkurserna där är nästan tjugo gånger fler än för hotellen, säger Vlasta Valan, data scientist på kreditupplysningsföretaget UC.

De större hotellföretagen är inte lika utsatta.
– De har fortfarande intäkter från flera håll: konferenser, bröllop, utländska gäster. Inom restaurangverksamheten är man mer beroende av konsumenter från Sverige som valt att hålla i plånboken för att det är tuffa tider.

Mer motståndskraft hos de etablerade

Vlasta Valan
Vlasta Valan. Foto: UC

Sannolikt handlar det även om en viss överetablering, säger Vlasta Valan.
– Före pandemin öppnades många restauranger som inte hann vara verksamma så länge innan restriktionerna kom. De företag som funnits längre har mer motståndskraft.

Men jämför man september i år med september förra året ser det ut som en liten ljusning, 60 i stället för 67 konkurser.
Fast det kan tyvärr inte ses som en trend, säger Vlasta Valan.

– Vi är försiktiga med att uttala oss om trendbrott eftersom det ser olika ut månad för månad. Ibland pekar det åt ett ljusare håll, ibland åt ett mörkare.

Brödernas i rekonstruktion

Alla företag på obestånd går dock inte i konkurs. Företag som har svårt att betala sina skulder kan sättas i så kallad företagsrekonstruktion, om man tror att de kan rädda hela eller delar av verksamheten. Detta skedde nyligen för hamburgerkedjan Brödernas.

UC redovisar inte branschspecifik statistik över rekonstruktioner, men håller en övergripande koll.  
 – Omkring hälften av alla rekonstruktioner slutar i konkurs, säger Vlasta Valan.

Mellan augusti 2022 och september 2024 inledde 264 företag en rekonstruktion. Av de 168 företag som hunnit avsluta processen gick 78 i konkurs. Det var färre rekonstruktioner jämfört med de två åren innan.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här