Nyheter KONKURS

Allt fler konkurser i branschen

Hotell- och restaurangbranschen hade 55 procent fler konkurser i juli jämfört med samma månad förra året.

Publicerad 6 augusti 2018
Allt fler konkurser i branschen
Konkurserna ökar men det går ändå bra för branschen. Foto: Colourbox

Antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökade drastiskt under juli, visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC. I år gick 34 företag omkull, att jämföra med 22 under juli 2017. Detta innebär en ökning med 55 procent. Hittills under året har konkurserna inom branschen ökat med 17 procent.

Totalt sett ökade konkurserna med 41 procent jämfört med juli förra året. Det är den största ökningen som UC mätt under flera år. Andra särskilt drabbade branscher är bland andra byggindustrin och detaljhandeln.

UC tror att den negativa trenden inom hotell- och restaurang kommer att fortsätta ett tag, men menar att det inte måste ses som att konjunkturen vänder ned.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket, påpekar att branschen aldrig har gått bättre än vad den gör nu.
– Ökningen av konkurser under juli är stor i procent men det rör sig inte om så många företag. Det finns alltid företagare som inte är kunniga eller som har fel läge för sin verksamhet. Då är det sunt att de inte fortsätter.

I vissa fall kan det också röra sig om bolag som i praktiken har liten eller ingen verksamhet, tror Per Persson.
– Det finns de som flyttar över sina tillgångar till ett nytt bolag och försätter det gamla som har skulder i konkurs.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här