Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Alliansen försvarade kritiserad reform

I dag debatterade riksdagen reglerna för arbetskraftsinvandring. Det blev tummen ned för oppositionens och fackets förslag på hur man kan komma till rätta med utnyttjandet av arbetskraftsmigranter.

Publicerad 14 februari 2013

Såväl Socialdemokraterna, Vänsterpartiet som Miljöpartiet har de senaste veckorna föreslagit olika skärpningar av reglerna. De rödgröna är exempelvis överens om att kontrollen av arbetsgivare samt av arbetserbjudandena måste skärpas, men skiljer sig åt i andra detaljer.

För två veckor sedan sade sig även Centern vilja skärpa kontrollerna. Men i riksdagsdebatten ville representanterna för de fyra borgerliga partierna inte säga ja till några av de skärpningar som oppositionen föreslagit. De borgerliga kritiserade det fusk och utnyttjande som förekommit och uppmärksammats, men betonade att reformen i huvudsak är positiv. Sverige behöver ökad arbetskraftsmigration, var budskapet.

Vad gäller åtgärder mot missbruk av reglerna, hänvisade man i huvudsak till de förändringar av rutiner som Migrationsverket redan genomfört.

Den ansvarige ministern, moderaten Tobias Billström, ansåg sig i huvudsak vara nöjd med reglerna. De problem som funnits betecknade han som enstaka fall. Den enda konkreta åtgärd mot missbruk han talade om, är att kunna återkalla arbetstillstånd som getts på felaktig grund. Senare i vår kan det komma förslag kring detta.

Socialdemokraternas Ylva Johansson antydde att partiet nu kan stå bakom tanken om arbetsmarknadsprövning, något LO efterlyst.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här