Nyheter Ny bok
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Alla ska kunna läsa boken”

Ny arbetslinje och politik för tillväxt. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson släpper i dagarna boken "Ingen ska lämnas efter".

Publicerad 30 september 2014
inlinebild
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: LO

Hallå där Karl-Petter, varför har du skrivit boken?
– När jag blev vald till LO:s ordförande fick jag också det stora uppdraget att redovisa en politik för full sysselsättning. Så nu ger jag mig in i den idépolitiska debatten om en ny arbetslinje. Boken är skriven på ett sådant sätt att alla ska kunna läsa den.

Berätta, vad är det du har skrivit om?
– Min bok börjar i idén om en ny politik för att få tillväxt och skapa nya jobb. Jag besökte Liseberg tidigare i år, en arbetsplats som räknar med att årets omsättning ska vara en miljard kronor. Om man räknar vad besökarna spenderar under sitt besök tjänar staden två-tre gånger mer. En enda arbetsplats kan alltså skapa kanske 1 000 jobb. Jag skriver om att vi måste börja investera i bostäder, infrastruktur och välfärd.  Det ska inte vara några passiva åtgärder utan vi måste jobba aktivt mot arbetslösheten.

Du skriver också väldigt personligt.
– När jag har läst debattböcker om full sysselsättning har jag uppskattat dem mer, om hen också har berättat om tidigare upplevelser. Jag skriver till exempel om min pappa, en gammal glasbruksarbetare. När han fick en förmodad lungcancer och ett läkarlag undersökte honom var han så stolt över välfärden. Att en gammal arbetare fick all den uppmärksamheten och togs på allvar.

Vilka är dina politiska förebilder?
– För min generation är Olof Palme en mycket viktig förebild. Jag skriver i boken om mitt första möte med honom. Jag var skeptisk men blev trollbunden efter en kort stund. Palme pratade om internationell solidaritet, vilket fick min bror starta insamling för Chile. Sedan är det Anna Lindh, hon var ordförande för SSU när jag valdes in i styrelsen där. Och Ingvar Carlsson som var S-ledare när jag själv blev ordförande för SSU.

Du skriver att ”LO och fackföreningsrörelsen måste vara makt.” Hur menar du?
– Våra kollektivavtal och vår reglerade arbetsmarknad innebär att motparten vet att de måste sätta sig ner och förhandla. Facket måste utgöra den makten som försvarar arbetarnas intressen. Makt är nödvändigt när det kommer till inflytande.

Vilka har du skrivit den här boken för?
– Jag har skrivit för fackligt aktiva i alla LO-förbunden. Om jag måste välja ut något som jag är extra nöjd med så är det avsnittet om jämställdhet. Jag lyckas där att förklara könsmaktordningen på ett pedagogiskt sätt. Jag tycker om greppet att vi måste tänka stort. Vi vet till exempel att det nu jobbar 100 000 färre inom äldreomsorgen jämfört med 1980. Vi måste satsa på personal, på infrastruktur. Besöksnäringen måste växa. Där måste vi fortsätta att utbilda yrkesproffsen. Jag är till exempel för att vi ska ha Vinter-OS. Det skapar 50 000 jobb medan det pågår och 3 000 till 4 000 varaktiga efteråt. Vi ska tänka stort så blir det bättre.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter stängning

Snabb omställning för snabbmatsrestauranger

Från och med måndag ska inget serveringsställe hålla öppet efter 20.30. Nu är oron stor bland anställda på bland annat snabbmatskedjor.

Publicerad 26 februari 2021 Kommentera
Snabb omställning för snabbmatsrestauranger
Takeaway blir fortsatt möjligt, men från den första mars ska alla serveringsställen i övrigt hålla stängt efter klockan 20.30. Foto: Colourbox

I onsdags presenterade Folkhälsomyndigheten nya restriktioner. Bland annat berörs matställen på handelsplatser, där serveringen kraftigt ska begränsas.

Dessutom meddelade myndigheten att alla serveringsställen, inte bara de med utskänkningstillstånd, ska hålla stängt efter 20.30.

– Det är klart att det är viktigt att bekämpa smittspridningen. Men det här är ytterligare ett slag för vår näring som innebär att folk riskerar att bli av med jobbet, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Det är fortfarande tillåtet att erbjuda takeaway efter halv nio på kvällen. På Max restauranger jobbar man med att ställa om.

– Vi lyssnar och tar in direktiven som regering och myndigheter kommer med och behöver nu snabbt vidta åtgärder för att stänga våra restauranger för sittande gäster tidigare, säger Charlotte Zetterlund, kedjans personalchef, i ett mejlsvar till Hotellrevyn.

I nuläget ser inte kedjan några behov av personalminskningar, men man utesluter det inte om situationen förvärras och det kommer fler restriktioner.

Charlotte Zetterlund säger att man hade önskat mer tydlighet från regeringens sida i kommunikationen med branschen.

– Det hade varit lättare för oss att vidta åtgärder om direktiv och instruktioner varit klarare.

Erica Edberg. Foto: Elis Hoffman

På McDonald’s i Skåne blev oron stor när Folkhälsomyndigheten presenterade de nya bestämmelserna.

– Det är jättemånga som har hört av sig. Det är en oro att man inte kommer att få sina timmar och att det kommer att bli schemaändringar fram och tillbaka, säger Erica Edberg, platsombud på McDonald’s i Eslöv och ledamot i HRF:s avdelningsstyrelse i Syd.

Malin Ackholt hade önskat bättre framförhållning och klarare besked.

– Vi vet att det kan komma ytterligare restriktioner med kort varsel. Detta slår rätt in i våra medlemmars privatekonomi.

 

Nyheter AVTAL 2020

Sista avtalet på plats

I går tecknade HRF och Almega Tjänsteföretagen ett nytt avtal för anställda på bingohallar. Därmed är alla förbundets kollektivavtal klara.

Publicerad 25 februari 2021 Kommentera
Sista avtalet på plats
Avtalet för anställda på bingohallar är klart. Foto: Kicki Nilsson
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2021 till den 30 november 2023, och innehåller löneökningar i två steg. Den första höjningen sker i juli 2021 och motsvarar 736 kronor per månad för en heltidsanställd. Den andra höjningen på 598 kronor sker den 1 december 2022.

Även i övrigt följer det nya bingoavtalet HRF:s andra kollektivavtal, säger förbundets avtalssekreterare Per Persson.
– Vi har fått ut det vi ska enligt samordningen.

Därmed är det sista kollektivavtalet tecknat. Per Persson tycker att en av denna kollektivavtalsrörelses största vinster är de tidigarelagda pensionsinbetalningarna.
– Det är den största satsningen på ungdomar kanske någonsin. Det är en stor grej. 24-åringarna kommer kanske inte tacka oss nu, men om 40 år kommer det att göra skillnad.

Även om avtalsrörelsen nu är över för denna gång, så finns det en hel del arbete kvar att göra, säger Per Persson.
– Nu har vi uppföljningsarbetet kvar att göra, att hantera det som förbundet har förhandlat fram. Vi har en rad arbetsgrupper som ska jobba med olika saker.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter STÖD

Efterlängtat besked om stöd

I dag meddelade regeringen att verksamheter som tvingas stänga av smittskyddsskäl ska kunna få lönekostnaderna täckta av staten. HRF välkomnar beskedet.

Publicerad 23 februari 2021 Kommentera
Efterlängtat besked om stöd
HRF:s ordförande Malin Ackholt välkomnar dagens besked från regeringen, som innebär mer stöd till företagen. Foto: Mostphotos, Peter Jönsson

I januari antogs den pandemilag som gör det möjligt för regeringen att fatta beslut om att vissa näringsverksamheter ska hålla stängt. I dag presenterades en ändring i det ekonomiska stödpaket som beslutats tidigare. Nyheten innebär att de anställdas löner ska räknas som fasta kostnader, och därmed täckas upp till hundra procent vid en nedstängning.

– Det är glädjande information regeringen kommer med i dag. Det är högst rimligt, så att våra medlemmar kan behålla jobben, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Hon gläds också åt beskedet att företag från och med torsdag ska kunna söka omställningsstöd för perioden augusti–december 2020.

– Stödet hjälper företagens likviditet. Det är synd att det har tagit tid, men det är bra att det kommer. Nu måste pengarna ut, det är väldigt efterlängtat.

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff att de ekonomiska stöden vuxit i omfattning sedan pandemins start, för att nu uppgå till nästan det dubbla jämfört med för ett år sedan.

– Anledningen till att vi gör det här är ju att vi ser ljuset i tunneln, nämligen vaccinet. Och vi vill ju att samhället ska stå redo, att ekonomin ska stå redo att starta upp när smittan trycks ned.

Ingår i temat: Coronakrisen 116 artiklar

Alla artiklar i temat (113 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här