Nyheter Ny bok
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Alla ska kunna läsa boken”

Ny arbetslinje och politik för tillväxt. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson släpper i dagarna boken "Ingen ska lämnas efter".

Publicerad 30 september 2014
inlinebild
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: LO

Hallå där Karl-Petter, varför har du skrivit boken?
– När jag blev vald till LO:s ordförande fick jag också det stora uppdraget att redovisa en politik för full sysselsättning. Så nu ger jag mig in i den idépolitiska debatten om en ny arbetslinje. Boken är skriven på ett sådant sätt att alla ska kunna läsa den.

Berätta, vad är det du har skrivit om?
– Min bok börjar i idén om en ny politik för att få tillväxt och skapa nya jobb. Jag besökte Liseberg tidigare i år, en arbetsplats som räknar med att årets omsättning ska vara en miljard kronor. Om man räknar vad besökarna spenderar under sitt besök tjänar staden två-tre gånger mer. En enda arbetsplats kan alltså skapa kanske 1 000 jobb. Jag skriver om att vi måste börja investera i bostäder, infrastruktur och välfärd.  Det ska inte vara några passiva åtgärder utan vi måste jobba aktivt mot arbetslösheten.

Du skriver också väldigt personligt.
– När jag har läst debattböcker om full sysselsättning har jag uppskattat dem mer, om hen också har berättat om tidigare upplevelser. Jag skriver till exempel om min pappa, en gammal glasbruksarbetare. När han fick en förmodad lungcancer och ett läkarlag undersökte honom var han så stolt över välfärden. Att en gammal arbetare fick all den uppmärksamheten och togs på allvar.

Vilka är dina politiska förebilder?
– För min generation är Olof Palme en mycket viktig förebild. Jag skriver i boken om mitt första möte med honom. Jag var skeptisk men blev trollbunden efter en kort stund. Palme pratade om internationell solidaritet, vilket fick min bror starta insamling för Chile. Sedan är det Anna Lindh, hon var ordförande för SSU när jag valdes in i styrelsen där. Och Ingvar Carlsson som var S-ledare när jag själv blev ordförande för SSU.

Du skriver att ”LO och fackföreningsrörelsen måste vara makt.” Hur menar du?
– Våra kollektivavtal och vår reglerade arbetsmarknad innebär att motparten vet att de måste sätta sig ner och förhandla. Facket måste utgöra den makten som försvarar arbetarnas intressen. Makt är nödvändigt när det kommer till inflytande.

Vilka har du skrivit den här boken för?
– Jag har skrivit för fackligt aktiva i alla LO-förbunden. Om jag måste välja ut något som jag är extra nöjd med så är det avsnittet om jämställdhet. Jag lyckas där att förklara könsmaktordningen på ett pedagogiskt sätt. Jag tycker om greppet att vi måste tänka stort. Vi vet till exempel att det nu jobbar 100 000 färre inom äldreomsorgen jämfört med 1980. Vi måste satsa på personal, på infrastruktur. Besöksnäringen måste växa. Där måste vi fortsätta att utbilda yrkesproffsen. Jag är till exempel för att vi ska ha Vinter-OS. Det skapar 50 000 jobb medan det pågår och 3 000 till 4 000 varaktiga efteråt. Vi ska tänka stort så blir det bättre.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.