Nyheter Sextrakasserier

”Jättebra att bli medveten om problemet”

Att skolan tar upp problemen med sexuella trakasserier är jättebra. Det tycker bartendern Elsa, som säger att kränkningar och tafsande gäster tillhör vardagen.

Publicerad 4 november 2025
”Jättebra att bli medveten om problemet”
Elsa Andersson har haft flera jobb som bartender. Hon säger att sexuella trakasserier från gästerna är väldigt vanligt. Foto: Fredrik Karlsson/Solsta Foto

Elsa Andersson, 20 år, har haft flera jobb som bartender runt om i landet.
Hon säger att på de flesta av dem har sexuella trakasserier från gäster hört till vardagen.
– Tyvärr är det mer vanligt än ovanligt. Det är som att det ingår i jobbet, säger hon.

Det kan till exempel handla om att gästerna använder nedvärderande ord, att äldre män kallar henne eller hennes kvinnliga kollegor för ”lilla gumman”. Eller att de kommenterar hur kläderna sitter på deras kroppar.
– Men det kan också vara grövre saker. Som att man får en hand mellan benen eller på rumpan, säger Elsa Andersson.

En gång var det till och med en man som hotade att våldta henne efter jobbet för att han inte fick beställa mer öl.
– Då fick jag smita ut bakvägen och fick skjuts hem av ordningsvakterna, säger hon.

Elsa Andersson.
Elsa Andersson tycker att det var bra att lärarna på restaurang- och livsmedelsprogrammet tog upp problemet med sexuella trakasserier. Foto: Fredrik Karlsson/Solsta Foto

Sexuella trakasserier på schemat

Att sexuella trakasserier är så vanligt i branschen kom inte som en överraskning för Elsa Andersson. Redan när hon gick restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tingvallagymnasiet i Karlstad tog lärarna upp det.
– Vi hade flera lektioner om hur det kan se ut och hur vi skulle hantera det, säger Elsa Andersson och fortsätter:

– Det var jättebra! Det är så klart fruktansvärt tråkigt att man ska behöva ha ett sådant inslag i utbildningen, men nu när det är ett problem så är det jättebra att lära sig om det. Man är nog aldrig helt förberedd men man blev i alla fall mycket mer medveten.

Tyvärr är det fortfarande lite av ett tabuämne.

Nu är Elsa Andersson noga med att informera andra unga anställda som inte har gått restaurang- och livsmedelsprogrammet om att det här problemet finns och vad de ska göra om något händer.

Vad är det viktigaste rådet?
– Ta inte fajten själv utan ta hjälp av en chef, en kollega du litar på eller en ordningsvakt. Vi finns alla där för varandra. Tyvärr är det fortfarande lite av ett tabuämne. Många tjejer vågar inte ta upp det om de har en manlig chef till exempel. Men jag tror inte att det finns många chefer i dag som tycker att det här ska få förekomma.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här