Anne Lundberg, programledare för bland annat Antikrundan och Husdrömmar i SVT är ofta på resande fot.

Anne Lundberg är programledare för bland annat Antikrundan och Husdrömmar i SVT – ett kringresande jobb som innebär många hotellövernattningar och restaurangbesök.
Hur väljer du var du ska bo och äta?
– Det måste inte vara tjusigt och flott utan jag letar efter annorlunda boenden.
En gång bodde jag på ett hotell byggt av drivved och jag skulle jättegärna bo i en trädkoja och vakna och somna till fågelsång.
Jag har bott på glamping, lyxcamping i skogen, i jurtor. Det var kul!
Jag älskar när det är mycket folk och kan köa för att komma in!
– När jag reser med jobbet bor vi på de hotell som SVT har avtal med. När vi går ut och äter är det hela teamet och vi väljer något bra men enkelt.
Det spelar ingen roll om en restaurang har fina recensioner om det är tomt och känns stelt. Jag älskar när det är mycket folk och kan köa för att komma in!
Något särskilt som du uppskattar från personalen?
– Det klassiska med ett vänligt bemötande. Jag gillar också att ingenting är omöjligt.
Som om man råkar glömma mobilladdaren och så är det bara ”inga problem, vi har en låda med laddare här, kolla vilken som passar”.
Personalen är så fruktansvärt viktig för oss som reser mycket.
– Personalen är så fruktansvärt viktig för oss som reser mycket. Det är ju dem man möter när man inte får komma hem till familjen. De är lika viktiga som bra mat.
Och det finns inget härligare än att känna sig som en stamgäst.
Inget över till doggy bag
Har du jobbat i branschen?
– Jag har varit smörgåsnisse på Svaneholms slott, ett kändisställe på 1980-talet där Björn Borg firade sin 25-årsdag. Senare var jag i servisen där också.
– Och så har jag varit servitris på en mexikansk restaurang i Palo Alto när jag bodde i USA. Jag gillar ju mänskliga möten och högt tempo, så det var väldigt kul.
Brukar du be om doggy bag?
– När jag kom hem från USA gjorde jag det, men vande mig av med det för att det inte var så vanligt här då. Sedan när vi gjorde programmet Maträddaren drev vi tesen att sluta slänga mat.
– Det som gästerna lämnar slängs ju så det är mycket bättre att ta hem och ha som lunchlåda nästa dag. Men jag brukar äta upp så det blir inte så mycket rester för mig!