My säkrar flygmaten
My Stålered. Foto: Magnus Lejhall
Porträttet My Stålered

My säkrar flygmaten

My Stålered kontrollerar att allt är som det ska med flygplansmaten innan den lastas ombord på planen. Men drömmen är att få servera den.

Publicerad 28 maj 2025

My Stålereds drömjobb är att bli flygvärdinna.
– Det sägs att får du in en fot på Arlanda så kan du ta dig i princip vart som helst. När jag kom hem efter att ha jobbat i Aten i några år, såg jag en jobbannons om att lasta catering på Arlanda. Då tänkte jag att där har jag min chans.

My sökte jobbet och fick det. Det var för fyra år sedan.
Företaget som hon jobbar på levererar all mat och dryck som serveras ombord på alla Sas-flygningar från Arlanda.

– Numera jobbar jag som flight super­visor. Jag kontrollerar att alla delar är med på brickorna och att det finns specialmat till alla som beställt det. Och så kollar jag att det inte har kommit med några farliga föremål av misstag.

När Hotellrevyn hälsar på får vi tvätta händerna noga och sedan ta på rockar, munskydd, hår- och skäggnät.
Här tas säkerheten på största allvar, varken hårstrån eller bakterier får hamna i maten.

Trivs du på jobbet?
– Jag trivs jättebra. Det är väldigt fina kollegor och vi har ett bra teamwork.
Jag är väldigt social och tycker om att jag även får åka ut till flygplanen och prata med besättningen. Det gör jobbet ännu roligare.

Långa pass – med start 04.00

Men det är långa dagar.
My börjar klockan fyra på morgonen och slutar först tolv timmar senare.
– Jag är egentligen ingen morgonmänniska, tvärtom. Det är lite kämpigt att komma upp när klockan ringer 02:20. Men när man väl är på jobbet går det bra. Och fördelen med skift är ju att vi har så många lediga dagar. Jag jobbar bara 14 dagar i månaden, säger hon.

För två år sedan förlorade hennes dåvarande arbetsgivare upphandlingen om att leverera catering till Sas.
Den nya arbetsgivaren, Newrest, är ett internationellt bolag med ägare i andra länder, där lagar om arbetsmiljö och arbetstider ser annorlunda ut.

– De hade inte riktigt koll på alla våra regler om schemaläggning och sådant, och har behövt lära sig allteftersom.

Så blev hon skyddsombud

My tyckte att det fanns sådant som kunde bli bättre.
Flera kollegor var trötta av att jobba många dagar i följd och började få ont i kroppen av alla tunga lyft.

– Vi behövde organisera oss bättre för att ändra på det. Många kollegor kommer dessutom från andra länder och vet inte vad de har för rättigheter. Jag kände att då får jag stå upp för dem. Jag är inte den som är rädd för att säga ifrån.

Vi ska ju hålla hela livet och inte slita ut oss på jobbet.

My blev skyddsombud och tog genast itu med uppförandekod, schemaläggning och hur man kan minska de tunga lyften.

– Vi ska ju hålla hela livet och inte slita ut oss på jobbet, säger My.

Mer om My

  • Bor: I hus, i Gunsta utanför Uppsala.
  • Gör: Flight super­­visor och skyddsombud på Newrest som gör maten till alla Sas-flygningar från Stockholm.
  • Familj: Sambo och bonusson.
  • På fritiden: Tar hand om huset, kreativa saker som måla med akrylfärg och »book folding«.
  • Om facket: »Med åldern har jag förstått hur viktigt det är att ha någon bakom sig om det händer något.«

Hon har nyligen gått Hotell- och restaurangfackets klubb- och platsombudsutbildning och vill gärna bilda en klubb på arbetsplatsen.
– Men först vill jag ha lite mer kött på benen. Allt är så nytt fortfarande.

Hur går det med drömmen om att bli flygvärdinna då?
– Det är fortfarande mitt drömjobb. Men det är inte läge just nu med barn och inflation. Men kanske när sonen är äldre. Jag vill inte ligga på dödsbädden och ångra att jag aldrig provade.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här