Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

9 av 10 får inget svar på sin jobbansökan

Det lönar sig inte att söka jobb genom att svara på platsannonser om man vill arbeta som städare eller inom restaurangbranschen. 9 av 10 ansökningar blir obesvarade. Det visar ny forskning från högskolan i Kalmar. Dessutom riskerar man att råka ut för diskriminering.

Publicerad 7 november 2006

Docent Dan-Olof Rooth är forskare vid högskolan i Kalmar.
En studie som han gjort visar att det inte lönar sig att söka jobb genom att svara på platsannonser för dem som söker jobb som städare eller som hotellpersonal.

Av 140 sökta restaurangjobb blev bara 12 personer kallade till intervju. När det gäller städbranschen blev endast 5 av 62 kallade till intervju. Detta gällde både dem ansökningarna som skrivits under med namnet Hassan och dem som skrivits under med Andersson.

-Av 200 sökta jobb inom dessa branscher har endast 17 personer kallats till intervju. Då kan man fundera på hur jobben inom dessa branscher tillsätts? Det verkar uteslutande vara kontakter och nätverk som gäller om man vill ha jobb inom hotellbranschen eller som städare, säger Dan-Olof Rooth.

Han funderar också över varför arbetsgivare inom städ- och hotellbranschen annonserar efter folk genom platsannonser när de inte verkar bry sig om de svar de får.
-Kanske är ett personligt besök det bästa sättet att få ett jobb, säger Dan-Olof Rooth.

Studien gjordes egentligen med syftet att undersöka hur vanligt det är med diskriminering i olika branscher. 1624 påhittade ansökningar med likadana kvalifikationer skickades ut till 13 olika yrkesgrupper.
Resultatet visar att namn som Hassan valdes bort till förmån för mer svenskklingande namn som Andersson.

I nästan 30 procent av fallen valdes ansökningar med arabiska namn bort. Forskarna kunde också se att diskriminering finns i alla yrkesgrupper. Däremot varierar omfattningen kraftigt mellan olika yrkesgrupper.
-Vanligast är diskriminering i lågkvalificerade yrken där många invandrare arbetar, säger Dan-Olof Rooth.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan