Dina rättigheter HÄRSKARTEKNIK

”Aldrig för sent att säga ifrån”

– Vi talar om härskar­­teknik som en hård fråga. Det kostar pengar att personal far illa, säger Anna­karin Nyberg. Hon och Erica Dahlgren har skrivit boken Härskar­teknik, med fokus på dagens arbetsliv.

Publicerad 29 september 2022
”Aldrig för sent att säga ifrån”
Annakarin Nyberg och Erica Dahlgren, författare – fångade mitt i en härskarposé. Foto: Lisalove Bäckman

Att utsättas för härskarteknik gör ont. Men att bli utsatt utan att kollegorna backar upp kan ofta vara värre, berättar Erica Dahlgren.

Varför är det svårt att säga ifrån och backa upp?
– Det kräver kurage, och med kurage följer en risk att själv råka illa ut. Kanske är man rädd att vara nästa person på tur för härskaren, kanske känns det riskabelt att det kan visa sig vid schemaläggningen när man får merparten av de dåliga passen, eller i lönekuvertet vid nästa löneförhandling.

Men för arbetsgivare är härskar­teknik en dålig affär.
– Någon kanske sjukskrivs med långa rehabprocesser till följd. Kompetent personal vill inte arbeta kvar på grund av arbetsmiljön. Eller om medarbetare och chefer inte kan tänka stort och högt tillsammans – då går de nya idéerna till spillo. Att översätta den osunda kulturen i kronor och ören kan öka motivationen att ta tag i arbetsmiljön, säger Annakarin Nyberg.

Hur kan det ändå förekomma?
– Härskaren arbetar ofta med överraskning, och i stunden är det svårt att finna sig. Lägg därtill priset för att visa kurage och backa upp kollegan. Men det är aldrig för sent att säga ifrån. Det går lika bra nästa dag, eller veckan därpå.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här