Arbetslivsakuten hälsa

Yohannes kan inte motstå fikabrödet!

Receptionisten Yohannes försöker bli av med några extrakilon. Hemma går det bra, men på jobbet är det värre. Nästan varje dag är det någon som har med hembakat eller en liten köpekaka till kaffet. Och han kan inte motstå! Yohannes har bett dem sluta, men de fortsätter. Vad ska han göra?

Publicerad 5 mars 2018
Yohannes kan inte motstå fikabrödet!
Yohannes försöker gå ner i vikt. Men han kan inte låta bli att ta av allt gott fikabröd som erbjuds. Illustration: Anna Nilsson

Berätta att du satt upp ett mål

Mårten Nylén, hälsoutvecklare och tränare
Mårten Nylén. Foto: Privat

Mårten Nylén, hälsoutvecklare och tränare:
– Jag hade börjat med att ställa mig själv frågan: ›Vad vill jag och vad behöver jag för att må bra?‹ Allt måste starta med ›jag vill‹, och det är förändring som skapar förändring. Den enda person vi kan välja att förändra är vi själva. Jag tycker att Yohannes bör sätta upp ett mål, och berätta om det för sina kollegor. Försök engagera dem, fråga om de kan hjälpa till.

– Vem vet, det kanske kan påverka även arbetskamraterna i rätt riktning? Det kan ha skapats normer och vanor på arbetsplatsen som inte är bra för alla. Alla kanske inte förstår, men jag tror att de flesta skulle göra det om han förklarade. Men det är också helt okej att säga nej. Man behöver inte bli tråkigare för det. Det går alltid att tacka nej på ett snällt och artigt sätt.
Det handlar mycket om hur man värderar sig själv, hur viktigt det är att man uppnår sitt mål. Som sagt, att sätta fokus på sina egna val i stället för att fokusera på andras.

Be kollegorna att sluta truga!

Claes Nilsson Tennstopet
Claes Nilsson. Foto: Lisa Castilla

Claes Nilsson, hovmästare på Tennstopet, Stockholm:
– Det är lätt att gå upp i vikt i branschen. Det är en stressig miljö, sena kvällar och lite för mycket gott att äta och dricka.
Efter 28 år i branschen hade jag själv övervikt och bestämde mig för att göra något åt det. Jag tycker att han ska vara tydlig och berätta för alla på jobbet: ›Det här vill jag göra, jag mår inte bra av mina extrakilon‹.

– Om det känns jobbigt att prata öppet om det så skriv ett litet brev och sätt upp på anslagstavlan. Be dem sluta truga honom. Det är lite som med alkohol, folk trugar för att slippa vara den enda som dricker eller äter dåligheter.
Jag tycker inte att Yohannes kan be kollegorna att sluta ta med fika. Vi har en tjej här på jobbet som brukar baka fantastiska bakverk. Man måste lära sig själv att avstå.

– Det finns saker han kan göra för att bli av med sötsuget. Han kan ta en lång promenad varje dag, dra ner på kolhydraterna och äta fyra mål mat om dagen. Det håller uppe blodsockret och ökar förbränningen.
Om han gör det kanske han faktiskt kan smaka lite på kakan som bjuds, han behöver ju inte äta sig mätt.

Finns likheter med andra typer av missbruk

Kerstin Ljungström.

Kerstin Ljungström, organisations-konsult
– Det är ett problem med många sidor. Det finns likheter mellan att ha ett problem med beroende av socker och ha problem med andra missbruk, som alkohol eller rökning. Ser man det så är det också viktigt att kunna prata om det med den seriositet som man gör om andra missbruk.
Det kan vara så att Yohannes behöver ett professionellt stöd, sådan hjälp finns ju att få.

– Han kan inte begära att kollegorna ska avstå från sitt kaffegodis. Men han kan prata med dem och förklara att det är en svårighet för honom. På samma sätt som om man har en alkoholist i familjen eller vänkretsen, och man kanske låter bli att dricka när hen är med eftersom man inte vill att den ska bli mer sjuk. Det är en omtänksamhetsfråga.

– Han kan också prata med sin chef och förklara att det verkligen är ett problem för honom.
Chefen skulle kunna säga: ›Nu har vi en stödutmaning här som handlar om att hjälpa Yohannes med det han behöver för att må bra. Hur kan vi vara kreativa och hjälpa honom?‹
Men det är inte säkert att Yohannes har lust att ha den öppenheten, man vill ofta ta det här med viktnedgång lite flärdfullt.«

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Nyheter LAS

”Vi har kämpat”

I dag beslutade LO:s styrelse att säga nej till det bud som fanns för en överenskommelse om trygghet och omställning. ”Nu har vi försökt, och nu har vi slutligen gett upp för den här gången” säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
”Vi har kämpat”
Det blev en del sena förhandlingskvällar, men till slut sade LO nej till avtalsförslaget. Foto: Mostphotos

I går återupptog LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingarna om trygghet och omställning. I dag på eftermiddagen stod det klart att parterna inte kunnat enas.

– Vi har verkligen försökt att ända in i kaklet få till stånd en överenskommelse, men inte lyckats, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff.

Att arbetsmarknadens parter inte kommit överens om ett avtal betyder att den utredning som presenterades i juni ska ligga till grund för ny lagstiftning.

Susanna Gideonsson. Foto: Joacim Schwartz

– Vi kan konstatera att den politiska inblandning som kom efter januariavtalet inte har varit av godo. Utgångspunkten för samtalet har blivit annorlunda. Det har alltid funnits ett annat alternativ som har legat på sidan om och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar.

Enligt Susanna Gideonsson lyckades inte facken få till stånd mer trygghet för medlemmarna.

– Vi har lyckats bra på vissa bitar. Vi har lyckats mindre bra på de bitar som faktiskt var huvudanledningen till att vi begärde förhandling. Den om att lagen om anställningsskydd inte fungerar, att det är alldeles för många som står utan skydd, som inte ens omfattas av lagen.

Dagens besked innebär att många fackförbund i stället kommer att driva frågor om trygghet i den pågående avtalsrörelsen. HRF har till exempel kompletterat sina yrkanden till Visita med krav på ökat skydd mot hyvling och starkare rättigheter för deltidsanställda.

HRF:s ordförande Malin Ackholt säger i ett uttalande att ”Förslaget till överenskommelse var inte tillräckligt bra. Vi har gått in med ambitionen att sluta ett avtal som kan hålla över tid. Vi kan konstatera att Svenskt Näringsliv inte har gått oss till mötes i viktiga trygghetsfrågor för våra medlemmar på den framtida arbetsmarknaden”.

Susanna Gideonsson antydde på pressträffen att arbetsmarknadens parter inte kan ta ansvar för den politiska kris som eventuellt uppstår nu när man inte lyckades landa en överenskommelse.

– Vi har kämpat. Vi har trott på en överenskommelse, vi tror på den svenska modellen, vi tror på starka parter. Vi tror på facklig styrka, och det kommer vi att fortsätta göra.

Nyheter TRÄNGSEL

Fortsatt trängsel kan leda till vite

Trängseln på restaurangerna ser inte ut att minska. Fortfarande får många anmärkningar vid inspektion och när nattklubbarna i Stockholm öppnade blev klagomålen fler.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
Fortsatt trängsel kan leda till vite
Senaste helgen var det mycket folk på nattklubbar kring Stureplan. Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Sedan i juli har minst en tredjedel av de ställen som inspekterats av kommunernas miljöförvaltningar fått anmärkningar, både i Stockholm och Göteborg.

Förra helgen öppnade dessutom flera av de nattklubbar kring Stureplan i Stockholm som varit stängda. Enligt vittnesmål ska gästerna inte ha hållit säkerhetsavstånd.
– Efter helgen har vi fått in ett antal klagomål på ställen runt Stureplan. Vi tar till oss det och arbetar nu med hur vi kommer att gå vidare, säger Kristine Fornander, enhetschef på livsmedelskontrollen.

Kristine Fornander, enhetschef livsmedelskontrollen, Stockholm.

Av de 19 restauranger och kaféer som inspekterades under lördagen i Stockholm fick 7 anmärkningar. Nattklubbar ingick inte bland dem som fick besök.

Kommer de att inspekteras den här helgen?
– Vi berättar aldrig på förhand. Våra inspektioner är alltid oanmälda, säger Kristine Fornander.

Ungefär 35 procent av de ställen som inspekterats sedan i juli har fått anmärkningar.
– Det är för mycket. Vi har hållit på med det här så länge nu att fler borde klara att se till att avstånd hålls och bord glesas ut. Men jag förstår att det är svårt, säger Kristine Fornander.

Sedan i juli har kommunerna ansvar för att serveringsställen följer regler och ser till att det inte blir trängsel. De kan också komma med föreläggande om vite, det vill säga böter. Det vanligaste i Stockholm är att restaurangerna först får en anmärkning och chans att rätta till bristerna. Har de inte gjort det vid ett andra besök blir det föreläggande med vite.

Så många har inspekterats

  • Stockholm: sedan i juli har 999 serveringsställen inspekterats. 382 har fått anmärkningar. 35 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.
  • Göteborg: sedan i juli har 959 inspekterats. 303 har fått anmärkningar. 26 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.

Ungefär tio procent av dem som haft anmärkningar har inte åtgärdat bristerna vid det andra besöket. Ett fåtal av dem gör det inte heller till besök nummer tre. Då skickar inspektionen vidare ärendet till förvaltningsrätten som bestämmer om utdömande av vite. Ännu har inga sådana beslut kommit, men 35 företag i Stockholm riskerar att få betala.

Skulle bristerna vara mycket stora kan inspektörerna även stänga ett ställe direkt. Sedan månadsskiftet mars-april har 19 ställen fått stänga. Samtliga har kunnat öppna igen. Sedan kommunen tog över ansvaret och viten infördes är det bara tre som fått stänga.

Vid inspektionerna i Göteborg helgen 2–3 oktober fick 7 av 26 inspekterade anmärkningar för att det var för trångt.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här