Arbetslivsakuten hälsa

Yohannes kan inte motstå fikabrödet!

Receptionisten Yohannes försöker bli av med några extrakilon. Hemma går det bra, men på jobbet är det värre. Nästan varje dag är det någon som har med hembakat eller en liten köpekaka till kaffet. Och han kan inte motstå! Yohannes har bett dem sluta, men de fortsätter. Vad ska han göra?

Publicerad 5 mars 2018
Yohannes kan inte motstå fikabrödet!
Yohannes försöker gå ner i vikt. Men han kan inte låta bli att ta av allt gott fikabröd som erbjuds. Illustration: Anna Nilsson

Berätta att du satt upp ett mål

Mårten Nylén, hälsoutvecklare och tränare
Mårten Nylén. Foto: Privat

Mårten Nylén, hälsoutvecklare och tränare:
– Jag hade börjat med att ställa mig själv frågan: ›Vad vill jag och vad behöver jag för att må bra?‹ Allt måste starta med ›jag vill‹, och det är förändring som skapar förändring. Den enda person vi kan välja att förändra är vi själva. Jag tycker att Yohannes bör sätta upp ett mål, och berätta om det för sina kollegor. Försök engagera dem, fråga om de kan hjälpa till.

– Vem vet, det kanske kan påverka även arbetskamraterna i rätt riktning? Det kan ha skapats normer och vanor på arbetsplatsen som inte är bra för alla. Alla kanske inte förstår, men jag tror att de flesta skulle göra det om han förklarade. Men det är också helt okej att säga nej. Man behöver inte bli tråkigare för det. Det går alltid att tacka nej på ett snällt och artigt sätt.
Det handlar mycket om hur man värderar sig själv, hur viktigt det är att man uppnår sitt mål. Som sagt, att sätta fokus på sina egna val i stället för att fokusera på andras.

Be kollegorna att sluta truga!

Claes Nilsson Tennstopet
Claes Nilsson. Foto: Lisa Castilla

Claes Nilsson, hovmästare på Tennstopet, Stockholm:
– Det är lätt att gå upp i vikt i branschen. Det är en stressig miljö, sena kvällar och lite för mycket gott att äta och dricka.
Efter 28 år i branschen hade jag själv övervikt och bestämde mig för att göra något åt det. Jag tycker att han ska vara tydlig och berätta för alla på jobbet: ›Det här vill jag göra, jag mår inte bra av mina extrakilon‹.

– Om det känns jobbigt att prata öppet om det så skriv ett litet brev och sätt upp på anslagstavlan. Be dem sluta truga honom. Det är lite som med alkohol, folk trugar för att slippa vara den enda som dricker eller äter dåligheter.
Jag tycker inte att Yohannes kan be kollegorna att sluta ta med fika. Vi har en tjej här på jobbet som brukar baka fantastiska bakverk. Man måste lära sig själv att avstå.

– Det finns saker han kan göra för att bli av med sötsuget. Han kan ta en lång promenad varje dag, dra ner på kolhydraterna och äta fyra mål mat om dagen. Det håller uppe blodsockret och ökar förbränningen.
Om han gör det kanske han faktiskt kan smaka lite på kakan som bjuds, han behöver ju inte äta sig mätt.

Finns likheter med andra typer av missbruk

Kerstin Ljungström.

Kerstin Ljungström, organisations-konsult
– Det är ett problem med många sidor. Det finns likheter mellan att ha ett problem med beroende av socker och ha problem med andra missbruk, som alkohol eller rökning. Ser man det så är det också viktigt att kunna prata om det med den seriositet som man gör om andra missbruk.
Det kan vara så att Yohannes behöver ett professionellt stöd, sådan hjälp finns ju att få.

– Han kan inte begära att kollegorna ska avstå från sitt kaffegodis. Men han kan prata med dem och förklara att det är en svårighet för honom. På samma sätt som om man har en alkoholist i familjen eller vänkretsen, och man kanske låter bli att dricka när hen är med eftersom man inte vill att den ska bli mer sjuk. Det är en omtänksamhetsfråga.

– Han kan också prata med sin chef och förklara att det verkligen är ett problem för honom.
Chefen skulle kunna säga: ›Nu har vi en stödutmaning här som handlar om att hjälpa Yohannes med det han behöver för att må bra. Hur kan vi vara kreativa och hjälpa honom?‹
Men det är inte säkert att Yohannes har lust att ha den öppenheten, man vill ofta ta det här med viktnedgång lite flärdfullt.«

Nyheter

Sommartempo på Hotellrevyn

Nu växlar Hotellrevyn ner tempot några veckor, men vi är tillbaka igen i början av augusti med nya nyheter och reportage. Trevlig sommar alla läsare!

Publicerad 5 juli 2019
Sommartempo på Hotellrevyn
Redaktionen (ej i bild) samlar krafterna och är snart tillbaka. Foto: Istockphoto
Nyheter ARBETSMILJÖ

Allianceplus får kritik för arbetsmiljön

Kränkande särbehandling, stress och dålig ergonomi. Det kunde HRF se hos Allianceplus. Nu har bolaget drygt två månader på sig att identifiera, åtgärda och förebygga risker i arbetsmiljön.

Publicerad 5 juli 2019
Allianceplus får kritik för arbetsmiljön
Städföretaget Allianceplus. Foto: Hotellrevyn

Efter larm från Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud Alaettin Aycicek gjorde Arbetsmiljöverket i slutet av maj ett besök hos Allianceplus i Solna. Bolaget levererar städning, catering och andra tjänster till bland annat hotell. Arbetsmiljöverket påtalade en rad brister inom framför allt housekeeping på ett av hotellen. Nu har Allianceplus till den sista september på sig att upprätta riskbedömningar och handlingsplaner.

– När det gäller till exempel arbetsbelastningen tas ingen hänsyn till att olika rum tar olika lång tid att städa. Man ska klara tre rum per timme. Hinner man inte så städar man klart efter man stämplat ut. Många av våra medlemmar gör så för att de inte har permanent uppehållstillstånd och inte vågar riskera jobbet, säger Alaettin Aycicek.

Det är inget som Dalia Ramzi, vd på Allianceplus, känner igen.

– Det går helt emot våra regler och ramverk. Vi arbetar aktivt med hur vi säkerställer att våra medarbetare får rätt förutsättningar att göra ett bra arbete. Hinner man inte med det som förväntas av en på sin arbetsdag så ska detta alltid lyftas upp till chefen som sedan ansvarar för att se över arbetsfördelningen.

På Allianceplus hemsida kan man läsa att bolaget ”ingår partnerskap med kunder som är måna om kvalitet och om att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för sina medarbetare”.

– Arbetsmiljön är ett väldigt viktigt fokusområde för oss. Vi har årligen utbildningar i arbetsmiljö och arbetsrätt för våra chefer. Eftersom majoriteten av våra medarbetare är ute och arbetar i våra kunders lokaler är det också extremt viktigt att vi har ett tätt samarbete med våra kunder när det gäller arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har begärt att få in en handlingsplan för både åtgärdande och förebyggande arbete senast den sista september och den arbetar vi med just nu, säger Dalia Ramzi.

Fokus KARRIÄR

Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas

Besöksnäringen ses sällan som en bransch där man gör karriär. Det vill Hotell- och restaurangfacket ändra på.

Publicerad 1 juli 2019
Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas
Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Det finns generellt få chefer i vår näring. I stället lägger man på våra medlemmar mycket ansvar, utan chefsbefogenheter. Och vi ställer ofta upp, säger Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande.

Snart lanseras Branschkoden, framtagen i samarbete mellan HRF och Visita, där man stärker gott arbetsgivarskap. En del i det är att se potentialen i de anställda. Det kan ge fler chans att utvecklas, tror Pim van Dorpel.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En rapport från BFUF visar samtidigt att många prioriterar annat. Det kan vara längtan efter en rik fritid som gjort att man valt besöksnäringen, och de som ändå vill klättra byter sektor.

– Vi har ett glastak i kompetenstrappan kan man säga. Det är alldeles för lågt betalt även som chef. Många anser inte att det är värt att ta på sig extrauppgifter inom administration och ekonomi för den blygsamma löneökningen det innebär. Sedan har vi ett samhälle som inte är anpassat för vår näring. Alla kommuner tillhandahåller till exempel inte nattis, säger Pim van Dorpel.

Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utvecklingSusanna Heldt Cassel

Susanna Heldt Cassel, en av forskarna bakom BFUF-rapporten, menar att branschens syn på utbildning skiljer sig från andra sektorer.

– Det är ganska tydligt att det inte är formell utbildning som räknas om man vill göra karriär i besöksnäringen. Det är på sätt och vis ett problem. Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utveckling och innovationer.

Få chefsjobb

Andel som har ledande position/hög utbildning i olika sektorer.

  • Restaurang: 10 %
  • Handel: 10 %
  • Hotell: 11 %
  • Tillverkning/bygg: 15 %
  • Turism/resor: 24 %
  • Offentlig verksamhet: 51 %
  • Hälsa/sjukvård: 58 %

Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Pim van Dorpel anser också att det behövs en ny syn på utveckling och utbildning. Och det är framför allt arbetsgivarna som kan bli bättre på att visa vilka vägar man kan gå för att utvecklas inom branschen.

– De borde jobba mer agilt, med utveckling och utbildning hela livet. Och se till att det går att göra lönekarriär inom branschen. Man måste kunna få betalt för yrkesskicklighet. Som det är nu stannar löneutvecklingen vid 30. Där har arbetsgivarna haft ett kortsiktigt tänk som innebär att alla är utbytbara. Det tar tid att förändra, men det är på gång, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här