Arbetslivsakuten hälsa

Yohannes kan inte motstå fikabrödet!

Receptionisten Yohannes försöker bli av med några extrakilon. Hemma går det bra, men på jobbet är det värre. Nästan varje dag är det någon som har med hembakat eller en liten köpekaka till kaffet. Och han kan inte motstå! Yohannes har bett dem sluta, men de fortsätter. Vad ska han göra?

Publicerad 5 mars 2018
Yohannes kan inte motstå fikabrödet!
Yohannes försöker gå ner i vikt. Men han kan inte låta bli att ta av allt gott fikabröd som erbjuds. Illustration: Anna Nilsson

Berätta att du satt upp ett mål

Mårten Nylén, hälsoutvecklare och tränare
Mårten Nylén. Foto: Privat

Mårten Nylén, hälsoutvecklare och tränare:
– Jag hade börjat med att ställa mig själv frågan: ›Vad vill jag och vad behöver jag för att må bra?‹ Allt måste starta med ›jag vill‹, och det är förändring som skapar förändring. Den enda person vi kan välja att förändra är vi själva. Jag tycker att Yohannes bör sätta upp ett mål, och berätta om det för sina kollegor. Försök engagera dem, fråga om de kan hjälpa till.

– Vem vet, det kanske kan påverka även arbetskamraterna i rätt riktning? Det kan ha skapats normer och vanor på arbetsplatsen som inte är bra för alla. Alla kanske inte förstår, men jag tror att de flesta skulle göra det om han förklarade. Men det är också helt okej att säga nej. Man behöver inte bli tråkigare för det. Det går alltid att tacka nej på ett snällt och artigt sätt.
Det handlar mycket om hur man värderar sig själv, hur viktigt det är att man uppnår sitt mål. Som sagt, att sätta fokus på sina egna val i stället för att fokusera på andras.

Be kollegorna att sluta truga!

Claes Nilsson Tennstopet
Claes Nilsson. Foto: Lisa Castilla

Claes Nilsson, hovmästare på Tennstopet, Stockholm:
– Det är lätt att gå upp i vikt i branschen. Det är en stressig miljö, sena kvällar och lite för mycket gott att äta och dricka.
Efter 28 år i branschen hade jag själv övervikt och bestämde mig för att göra något åt det. Jag tycker att han ska vara tydlig och berätta för alla på jobbet: ›Det här vill jag göra, jag mår inte bra av mina extrakilon‹.

– Om det känns jobbigt att prata öppet om det så skriv ett litet brev och sätt upp på anslagstavlan. Be dem sluta truga honom. Det är lite som med alkohol, folk trugar för att slippa vara den enda som dricker eller äter dåligheter.
Jag tycker inte att Yohannes kan be kollegorna att sluta ta med fika. Vi har en tjej här på jobbet som brukar baka fantastiska bakverk. Man måste lära sig själv att avstå.

– Det finns saker han kan göra för att bli av med sötsuget. Han kan ta en lång promenad varje dag, dra ner på kolhydraterna och äta fyra mål mat om dagen. Det håller uppe blodsockret och ökar förbränningen.
Om han gör det kanske han faktiskt kan smaka lite på kakan som bjuds, han behöver ju inte äta sig mätt.

Finns likheter med andra typer av missbruk

Kerstin Ljungström.

Kerstin Ljungström, organisations-konsult
– Det är ett problem med många sidor. Det finns likheter mellan att ha ett problem med beroende av socker och ha problem med andra missbruk, som alkohol eller rökning. Ser man det så är det också viktigt att kunna prata om det med den seriositet som man gör om andra missbruk.
Det kan vara så att Yohannes behöver ett professionellt stöd, sådan hjälp finns ju att få.

– Han kan inte begära att kollegorna ska avstå från sitt kaffegodis. Men han kan prata med dem och förklara att det är en svårighet för honom. På samma sätt som om man har en alkoholist i familjen eller vänkretsen, och man kanske låter bli att dricka när hen är med eftersom man inte vill att den ska bli mer sjuk. Det är en omtänksamhetsfråga.

– Han kan också prata med sin chef och förklara att det verkligen är ett problem för honom.
Chefen skulle kunna säga: ›Nu har vi en stödutmaning här som handlar om att hjälpa Yohannes med det han behöver för att må bra. Hur kan vi vara kreativa och hjälpa honom?‹
Men det är inte säkert att Yohannes har lust att ha den öppenheten, man vill ofta ta det här med viktnedgång lite flärdfullt.«

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här