Förra året var ett rekordår för restaurangbranschen, menar Visita. Sammanlagt omsatte branschen över 110 miljarder kronor under året och drygt 4 000 personer nyanställdes.

Alla typer av restauranger gick bra under 2014. Bäst gick det för kaféer och konditorier som ökade omsättningen med drygt 8 procent. Kategorin har vuxit under en längre tid. Sedan 2007 har omsättningen för kaféer och konditorier ökat med 70 procent, enligt Visita. Det kan jämföras med 35 procent för hela restaurangbranschen.
Sammanlagt omsatte branschen över 110 miljarder under året. Det är en ökning med 5 miljarder kronor från 2013. Den största delen av omsättningen, nästan 50 miljarder, stod lunch- och kvällsrestauranger för.
Även antalet anställda i branschen steg under året. Visita räknar att antalet helårsanställda ökat med drygt 4 000 personer under 2014, motsvarande 5 procent jämfört med 2013.
– Det är glädjande att se tillbaka på ett rekordår för restaurangbranschen. Vi skapar nya jobb och vi genererar tillväxt, säger Visitas vd Eva Östling.
Fakta: Så ökade omsättningen, jämfört med 2013 (jan-nov)
- Kaféer- och konditorier: 8,3 procent
- Trafiknära restauranger: 8,1 procent
- Lunch- och kvällsrestauranger: 6,4 procent
- Hotellrestauranger: 5,8 procent
- Total restaurangförsäljning: 5,4 procent
- Nöjeskrogar, pubar och barer: 2,9 procent
- Personalrestauranger: 2,7 procent
- Snabbmat: 2,1 procent
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.