Arbetsgivarorganisationen Visita anser att ökade kontroller är en bättre metod för att komma åt fusket.
Redan inför höjningen av försörjningskravet för ett år sedan tittade Visita på hur det skulle slå mot branschen.
Arbetsgivarorganisationen kom fram till att 90 procent av de som var här på arbetstillstånd inte skulle kunna få dem förlängda, baserat på de löner som de hade då.
– Om regeringens nya förslag att införa ett lönekrav motsvarande en svensk medianlön går igenom, så kommer 99 procent, alltså i princip alla med arbetstillstånd i vår bransch inte att kunna få dem förlängda, säger Sofia Råsmar, näringspolitisk expert på Visita.
– Det är oerhört olyckligt. Arbetskraftsinvandrarna är ju ett sätt för våra medlemsföretag att säkra kompetensförsörjningen till kollektivavtalsenliga löner, säger hon.
Sofia Råsmar tycker att regeringens argument att komma åt fusk är svagt.
– Då är det här fel väg att gå. Om man vill komma till rätta med brottslighet är ökade kontroller bättre. Lönekravet kommer inte att hindra de som utnyttjar systemet. Det straffar bara de arbetsgivare som är seriösa, säger hon.
– Det är värt att notera att på EU-nivå har man en helt annan syn. Där vill man snarare underlätta för arbetskraftsinvandring från tredje land för att komma till rätta med kompetensförsörjningen, medan vi i Sverige väljer att strypa den till yrken som regeringen kallar ”lågkvalificerade”.