Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Villkorlig dom efter hotellbranden i Borgholm

År 2004 omkom två hotellgäster när det brann på hotell Borgholm på Äland. I dag, dagen efter att en annan stor brand förstört Stadshotellet i Eskilstuna, fälldes hotellägaren för vållande av annans död.

Publicerad 26 februari 2009

Den anlagda brand som natten till i dag utbröt på hotell Statt i Eskilstuna orsakade stor ödeläggelse, men tack vare en rådig nattportier kom inga människor till skada. Värre slutade det den tidiga morgon för snart fem år sedan då öländska hotell Borgholm totalförstördes i en brand. Två norska turister dog och två anställda på hotellet skadades. I dag dömdes hotellets ägare till villkorlig dom för vållande till annans död.

Tingsrätten i Kalmar ansåg att ägaren är ytterst ansvarig till det bristande brandskydd som orsakade det norska parets död. Vid utredningen efter branden framkom bland annat att hotellets personal inte fått utbildning i brandskydd och utrymning, samt att brandlarmet inte riktigt fungerade. Redan år 2001 fick hotell Borgholm kritik för sin dåliga brandsäkerhet.

Ägaren ska nu betala vardera 25 000 kronor till de omkomnas föräldrar samt rättegångskostnader på nästan 100 000 kronor. Det är ännu okänt vad som startade branden på hotell Borgholm.

Det här har hänt:

Den 9 april 2004 utbröt en brand på hotell Borgholm på Öland. Hela hotellet övertändes och totalförstördes. Två norska gäster hittades senare på sitt rum. Flera utredningar gjordes, bland annat av Statens haverikommission. I samtliga fick hotellet kritik för brister i brandsäkerheten. Hösten 2007 väcktes åtal mot hotellets ägare för vållande till annans död.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här