Nyheter Internationellt
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Världens fackligt aktiva lever farligt

Stigande global arbetslöshet och fler otrygga jobb skapar nya utmaningar för världens fackförbund. Samtidigt hårdnar klimatet för fackligt aktiva i många länder. Bara i Colombia mördades 18 fackrepresentanter förra året, visar en ny rapport.

Publicerad 27 juni 2013

Det är den internationella fackliga sammanslutningen IFS, som varje år tar fram rapporten över kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Årets rapport visar att fackligt aktiva fortfarande lever farligt på många håll i världen. I 24 av de 87 länder som rapporten omfattar har fackligt aktiva råkat ut för våld, en del med dödlig utgång. I Colombia mördades 18 fackrepresentanter under 2012, och i Guatemala mördades fyra fackligt aktiva bara under de tre första månaderna i år. Mord på fackligt anslutna rapporteras även från Bangladesh, Kambodja och Mauretanien.

Vanligt är även att fackliga grips av polis, misshandlas eller åtalas på oklara grunder. I maj förra året greps till exempel fyra hotellanställda fackmedlemmar i Ulcinj, Montenegro. De greps i samband med en strejk som utlösts efter att personalen på hotellet inte fått lön på 17 månader. De fyra släpptes senare utan åtal. I januari i år attackerades marockanska fackmedlemmar av polis när de protesterade mot att 300 anställda felaktigt sparkats från hotellen Beler Karam Palace and Iminish Karak. Några av de strejkande skadades allvarligt.
 
På många håll blir fackligt aktiva även av med sina jobb, alternativt hotas med avsked, på grund av sitt uppdrag. Detta rapporteras från drygt hälften av länderna. I Kambodja, till exempel, sparkades 67 anställda på Siem Reap–s Angkor Village Hotel and Resort efter att ha försökt starta en fackklubb. En lokal domstol dömde senare till deras fördel och fick de tillbaka jobben.

 

Fakta: IFS

Internationella fackliga samorganisationen, IFS, består av 315 fackliga organisationer. Tillsammans organiserar de 175 miljoner människor i 156 länder. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här