Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Varannan Västra Götalandskrog bröt mot alkohollagen

Smuggelsprit, fylla och felaktiga kassaregister. Det blev facit efter årets stora kontroll av Västra Götalands krogar. Nu riskerar hälften av de granskade restaurangerna varningar eller indraget alkoholtillstånd.

Publicerad 2 augusti 2006

För nionde året i rad har Skatteverket och länsstyrelsen i Västra Götalands län genomfört en gemensam granskning av den sommarkrogstäta regionen. Hittills har 160 restauranger i länet kontrollerats under insatsen som går under namnet ”Vita kusten”. Resultatet är lika oroväckande som vanligt.
– Vi hittade mängder av oklara anställningar ute på krogarna. Folk vet inte riktigt om de är anställda eller vad de har i lön. Sedan finns det fler bemanningsföretag och personal som kallar sig konsulter, säger Conny Svensson som är ansvarig för insatsen på Skatteverket.

På nästan sju av tio krogar hittades brister i kassahanteringen. Ekobrottsmyndigheten har beslutat att inleda förundersökning i ett fall, men det kan komma att bli aktuellt med fler utredningar. Conny Svensson är förvånad över att det fortfarande är så många som slarvar med ekonomin.
– Man har kassamaskiner som gör det möjligt att ta bort inkomster eller så följer man helt enkelt inte reglerna för hur kassaregistren ska se ut. Och det trots att vi gör de här kontrollerna varje år.

Inspektörerna rapporterar också att gästerna var mer berusade och att fler krogar hade ordningsproblem än tidigare år.
– Sättet att sälja alkohol är nytt. Man säljer sprit i ”helrör”, alltså i större kvantiteter, och det skapar mer fylla. Det är marknadsföring som vi har sett mest i storstäderna förut, säger Conny Svensson.

Hälften av de granskade restaurangerna riskerar nu varningar eller indraget alkoholtillstånd på grund av brott mot alkohollagen.

Vid kontrollerna upptäcktes också misstänkt smuggelsprit, personer som arbetade trots att de får bidrag och illegala spelformer. Utredningar om detta pågår hos Tullverket, försäkringskassan och Lotteriinspektionen.

Fakta: ”Operation Vita kusten”
Insatsen samordnas av Skatteverket och länsstyrelsen i Västra Götalands län. Andra myndigheter som deltar är Ekobrottsmyndigheten, polisen, Tullverket, försäkringskassan, Folkhälsoinstitutet, kommunerna och Lotteriinspektionen. Kontroller har gjorts på krogar i kommunerna längs Bohuskusten, Dalsland, delar av Skaraborg och i Vänersborg och Trollhättan. Insatsen pågår även en bit in på hösten.

Läs mer: Massor av fusk på Västra götalands krogar. Läs mer >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här