Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Varannan städares axlar värker

Varannan städare har värk i axlar och armar så ofta som varje vecka. 64 procent upplever arbetet som mycket påfrestande och fyllt av ensidiga rörelser. Endast sju procent av städpersonalen har fått mer än fem dagars utbildning.

Publicerad 23 mars 2006

Miljöinstitutet IVL har gjort en undersökning av städarnas arbetsmiljö. Kartläggningen är en del av ett samarbete mellan myndigheter, fack och arbetsgivare för att förbättra städarnas arbetsmiljö. Arbetet startade våren 2005 och ska vara klart 2008.

Nu har de första reultaten kommit. IVL:s kartläggning visar att arbetsskador bland städare är lika vanligt oavsett var i landet de jobbar. 64 procent beskriver städandet som mycket slitsamt för kroppen och monotont. Hälften har ont i axlar och armar varje vecka.

Statistik från Afa Försäkring visar att städpersonal är den yrkesgrupp som löper högst risk att blir skadad så allvarligt att man inte kan jobba mer utan måste få ersättning från försäkringskassan. Städerskor får oftare förslitningar och sjukdomar i skelett och leder, jämfört med kvinnor i andra yrkesgrupper.
– Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är nödvändigt med fortsatt forskning om hur städyrket kan förbättras, säger Staffan Linell, Afa Försäkring.
Afa ger ytterligare 1,9 miljoner kronor till samarbetet, som fick 2 miljoner vid starten förra våren.

Miljöinstitutet ska nu besöka städföretag som anses ha bra arbetsmiljö. Man har redan intervjuat anställda på fem företag, men ska samla in uppgifter från fler.

Läs mer:
Städjobbet ska bli mindre skadligt Läs mer här >>
Så mår hotell- och kontorsstäderskor Läs mer här >>
Var femte städ- och köksanställd känner olust för att gå till jobbet. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här