Nästan var tredje gymnasieelev, 29 procent, lämnade Sveriges hotell- och restaurangprogram i förtid.
Avhoppen från hotell- och restaurangprogrammet är många. År 2003 gick 3 931 elever denna yrkesutbildning. Nästan var tredje elev, 29 procent, lämnade utbildningen i förtid.
Det är stor skillnad mellan länen. I Norrbotten är det fyra gånger fler än i Västerbotten. Den troliga anledningen till avhoppen i Norrbotten är själva skolorna och programmet. Oddsen att alla skoltrötta elever skulle befinna sig i Norrbotten är inte stor.
Jämtland är det län som lyckats bäst med sitt hotell- och restaurangprogram. Där lämnade bara 17 procent utbildningen innan de hade läst klart.
Hotell- och restaurangfacket anser att kvalitén inte blir tillräckligt bra när varje kommun ska ha en egen utbildning. Det finns duktiga yrkesmänniskor på skolorna, men pedagoger saknas, hävdar HRF.
Källa: LO:s rapport »Länsvisa jämförelser av studerande inom de yrkesförberedande gymnasieprogrammen«
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.