Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Var tredje elev hoppar av hotell- och restaurangprogrammet

Nästan var tredje gymnasieelev, 29 procent, lämnade Sveriges hotell- och restaurangprogram i förtid.

Publicerad 2 augusti 2005

Avhoppen från hotell- och restaurangprogrammet är många. År 2003 gick 3 931 elever denna yrkesutbildning. Nästan var tredje elev, 29 procent, lämnade utbildningen i förtid.

Det är stor skillnad mellan länen. I Norrbotten är det fyra gånger fler än i Västerbotten. Den troliga anledningen till avhoppen i Norrbotten är själva skolorna och programmet. Oddsen att alla skoltrötta elever skulle befinna sig i Norrbotten är inte stor.

Jämtland är det län som lyckats bäst med sitt hotell- och restaurangprogram. Där lämnade bara 17 procent utbildningen innan de hade läst klart.

Hotell- och restaurangfacket anser att kvalitén inte blir tillräckligt bra när varje kommun ska ha en egen utbildning. Det finns duktiga yrkesmänniskor på skolorna, men pedagoger saknas, hävdar HRF.

Källa: LO:s rapport »Länsvisa jämförelser av studerande inom de yrkesförberedande gymnasieprogrammen«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här