Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Var femte städ- och köksanställd känner olust för att gå till jobbet

Arbetet är inte särskilt psykiskt påfrestande, ändå gruvar sig många anställda på hotell och i kök för att gå till jobbet. Värkande ryggar och armar kan vara det som tar kål på arbetsglädjen.

Publicerad 8 april 2005

Arbetsmiljöverkets nya undersökning, »Tunga lyft och annat kroppsligt tungt arbete«, visar att många kvinnor i hotell- och restaurangbranschen känner olust inför att gå till jobbet. Bland genomsnittssvenskorna är det bara 17 procent men bland köks- och städpersonalen i undersökningen känner 21-24 procent motvilja så ofta som varje vecka.

Kanske för att man har ont, eller vet att man kommer att få det. Bland kvinnor med tungt arbete är kockar och kokerskor de som slits mest. 34 procent har fått någon slags skada eller besvär på grund av arbetet de senaste tolv månaderna. För städerskor är andelen 29 procent och för köks- och restaurangbiträden 27 procent.

Däremot känner kvinnor i kök och städ inte samma psykiska press på jobbet som andra, visar undersökningen. Mellan 22-34 procent upplever psykiska påfrestningar jämfört med 49 procent av genomsnittet.

Trots att de är sjuka och borde vara hemma är det många som går till jobbet. 22 procent av de anställda i kök och städ gör det ofta, fyra gånger eller mer på ett år. Sjuknärvaron för genomsnittskvinnorna är annars 18 procent.

Responsen från chefer, gäster och arbetskamrater kanske lockar? Både kockar och köksbiträden får mer beröm än många andra yrkesgrupper. Städare får däremot något mindre uppskattning än genomsnittet.

Om undersökningen
Tungt arbete definieras som att man flera gånger dagligen måste lyfta minst 15 kilo och/eller att man själv tycker att arbetet är påfrestande tungt. Bland männen så är inga hotell- och restaurangyrken listade som tunga. Vissa finns med i blandgruppen »tunga arbeten utan krav på särskild yrkesutbildning«
Där för handlar artiklarna nedan bara om de anställda kvinnorna i varje yrkesgrupp.

Så mår kockar och kokerskor >>
Så mår köks- och restaurangbiträden >>
Så mår hotell- och kontorsstädare >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här