Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vägkrog öppnar nytt bibliotek

E10-baren i Lansjärv öppnar vägkrogsbibliotek -- förmodligen världens nordligaste.

Publicerad 3 april 2014
Vägkrog öppnar
nytt bibliotek
E10-baren i Lansjärv. Foto: Tomas Bergman
inlinebild
Ljudböcker blir en bra service, tycker Jeanette Ström. Foto: Tomas Bergman

En hörna med några fåtöljer där man kan ta en fika och lyssna på ljudböcker i lurar. Så ska det nya lilla vägkrogsbiblioteket på E10-baren i Lansjärv se ut. Det kommer också gå att låna med sig ljudböcker, ta en begagnad bok från byteshyllan eller titta på en dvd.

Idén kommer från Jeanette Ström, driftschef och delägare, som har sett vägkrogsbibliotek på andra håll i landet.
– Det blir en bra service för dem som reser långa sträckor och behöver en paus. Vi arbetar för att bli så kompletta som möjligt och har sedan tidigare en barnhörna, säger Jeanette Ström.

Biblioteket i Lansjärv öppnar i slutet av april. Fackförbundet Transport ser till att de får böcker, som lastbilschaufförer och andra kan låna. Detta är det elfte vägkrogsbiblioteket i Sverige. Det behövs inget lånekort, de som vill låna skriver bara upp namn och mobilnummer.

E10-baren ligger på vägen mellan Luleå och Kiruna. Arbetsplatsen har under en rad år haft problem med oseriösa ägare och dålig arbetsmiljö, men öppnades under ny ledning i juni 2013. HRF-medlemmen Solveig Nordmark har skrivit en delvis verklighetsbaserad bok om arbetsplatsen, ”Sista utposten”.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.