Nyheter arbetstillstånd

Utländsk snabbmatspersonal kan stoppas

Regeringen och SD vill utreda möjligheten att stoppa vissa yrkesgrupper från att beviljas arbetstillstånd i Sverige. Samtidigt vill man göra det lättare för kvalificerad och högkvalificerad arbetskraft att jobba här.

Publicerad 17 februari 2023
Utländsk snabbmatspersonal kan stoppas
Snabbmatsrestauranger nämns som en bransch där arbetstillstånden kan begränsas. Foto: Mostphotos

I juni tillsattes en utredning av den förra regeringen. Den skulle föreslå ett nytt och effektivt system för arbetsmarknadsprövning. Det innebär att det ska finnas ett fastslaget behov av en viss typ av arbetskraft för att det ska beviljas arbetstillstånd för personer från länder utanför EU.

Nu ändrar den nuvarande regeringen i uppdraget. I stället ska utredaren lämna förslag på skärpning av villkor för arbetskraftsinvandring.

– Det ska fortsatt vara enkelt för högkvalificerat, men vi ska utreda ett golv, sade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson vid en pressträff på fredagen.

Johan Pehrson nämner särskilt industrier i norr som är i behov av mycket och kvalificerad arbetskraft.

Utredaren ska också ta fram förslag på yrkesgrupper som helt ska nekas arbetstillstånd. Regeringen vill inte föregripa utredningen men nämner ändå branscher som städ, tidningsbud och snabbmatsrestauranger.

– Där kommer det ett normalt år, det vill säga när det inte är pandemi, tusentals varje år från tredje land. Här är jag helt övertygad om att flera ska kunna ta de jobben här i Sverige, sade Maria Malmer Stenergard, migrationsminister.

En annan bransch som pekas ut är personlig assistans, men då handlar det om att stoppa missbruk och fusk.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här