Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Utan invandrarna stannar krogen

Mer än var tredje medlem i Hotell- och restaurangfacket är född utomlands. Liksom nästan var femte läkare. Utan invandrare skulle stora delar av det svenska samhället stanna. Bankerna skulle dock rulla på. Här jobbar nästan bara infödda svenskar.

Publicerad 25 oktober 2004

Invandrarna blir fler i Hotell- och restaurangfacket. På ett år har andelen invandrare i förbundet ökat från 28 till 34 procent.
Ytterligare nio procent av medlemmarna är födda i Sverige men har föräldrar från ett annat land.

Fastighetsanställda är det förbund inom LO som har störst andel invandrare, 36 procent. Elektrikerförbundet har lägst andel, 5 procent.
Av tjänstemän i Saco och TCO har Läkarförbundet störst andel invandrare, 18 procent. Lägst andel i finns i Finansförbundet, som organiserar bankernas anställda. Bland dem är bara två procent invandrare.

Av samtliga anställda i Sverige är 11 procent från ett annat land än Sverige. Ytterligare 8 procent är barn till invandrare.
I hela LO är 14 procent av medlemmarna invandrare. Motsvarande siffror I TCO är 8 procent och i Saco 9 procent.

Fakta: undersökningen
Uppgifterna kommer från statistiska centralbyråns (SCB) arbetskraftsundersökning. 35 000 personer intervjuas varje kvartal och svaren räknas upp till att gälla hela befolkningen. LO har bett SCB bearbeta siffrorna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här