Arbetslivsakuten HYGIEN

Usch, kollegan slarvar med hygienen!

Julias kollega tappar stekspaden, tar upp den från golvet och jobbar vidare. Det är inte första gången. Kollegan är allmänt lite slarvig med hygienen, tvättar sällan händerna och kan ibland stå med en skärbräda till allt. Vad ska Julia göra?

Publicerad 22 december 2022
Usch, kollegan slarvar med hygienen!
Illustration: Mattias Käll

Här behövs en grundläggande utbildning

Marie-Louise Danielsson-Tham. Foto: Marcus Schiött/Örebro universitet

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedels­hygien, Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan, Örebro universitet:

Antingen har inte arbets­givaren gett Julias kollega den utbildning som alla anställda i restaurangkök ska ha, eller så har kollegan inte tagit till sig den. Den som lär ut måste lägga det på rätt nivå.
Man kan inte bara stå och rabbla paragrafer, utan måste sätta sig in i vad personerna behöver.
Vad Julia ska göra beror på vilken relation hon har med kollegan. Är den god kan hon lite försiktigt säga »Jag gick en så bra kurs i livsmedelshygien, vore det inte någonting för dig också?«
Annars tycker jag att Julia ska prata med arbetsgivaren om att kollegan behöver en grundläggande utbildning i livsmedelshygien för restaurangkök.

Att tappa stekspaden i golvet, ta upp den och steka vidare är ingen livsmedelshygienisk katastrof. Men den kan ta med sig damm och hårstrån från golvet och det är otrevligt att få i maten.

Livsmedelsinspektörer jag träffat säger att det är vanligt att folk inte hinner tvätta händerna.

Slarvig handtvätt är tyvärr utbrett på arbetsplatser. Livsmedelsinspektörer jag träffat säger att det är vanligt att folk inte hinner tvätta händerna. Inte ens när de varit på toaletten.
Eller så tvättar personen händerna, men den som varit på toaletten innan kanske har fört över vinterkräksjukepartiklar på någon yta, och så tar man där. Man måste tvätta händerna så fort man går in i ett kök, om man ska laga mat.

Det är på flera sätt farligt att hantera olika livsmedelstyper utan att tvätta händerna mellan. I rå kyckling finns ofta campylobacter. Hanterar man kyckling och sedan tar i kokt skinka, bröd eller något som inte värmebehandlas så kan man föra över campylobacterna.
Det är en låg infektionsdos, bara 1 000 bakterier krävs för att gästen blir sjuk.

Sedan har vi också allergenerna, som kan föras över mellan livsmedel när man inte tvättar händerna. Jobbar kollegan med att laga mat åt exempelvis glutenintoleranta gäster, så är han en risk för kontaminering.

Skulle du vilja äta en rätt som någon stått och spottat ner i?

Om det kliar i näsan och så torkar han av snoken med handryggen och jobbar vidare. Då förs stafylokocker från handryggen ner i maten. De bildar ett gift där, och det kan leda till att gästen får kraftig diarré efter en till sex timmar.

Det är samma risker om man inte byter eller diskar redskap. Som smak­skeden! När jag håller utbildning brukar jag fråga »Skulle du vilja äta en rätt som någon stått och spottat ner i?« Man ska ha ett batteri med skedar, smaka en gång och lägga i disken.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här