Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

"Ungdomsrabatt" ledde till få jobb

Regeringen vill att det ska bli ännu billigare att ha unga anställda. Men en granskning som Riksrevisionen gjort visar att sänkta sociala avgifter inte ger särskilt många nya jobb.

Publicerad 1 oktober 2008

Förra året sänkte regeringen de sociala avgifterna arbetsgivare som anställer unga under 25 år. I det nya förslaget, som lämnades till riksdagen i går, ska även anställda under 26 innefattas. Dessutom vill regeringen sänka avgifterna för unga med ytterligare 5,81 procentenheter.
– Genom att sänka socialavgifterna ytterligare förstärker regeringen jobbsatsningen för unga så att fler kan få jobb och ungdomsarbetslösheten kan minska, sade finansminister Anders Borg i samband med att förslaget presenterades.

Men det finns kritiker. Enligt en granskning som Riksrevisionen gjort leder de sänkta avgifterna till få nya jobb. I stället kostar sänkningarna skattebetalarna alldeles för mycket pengar, menar Riksrevisionen som tycker att regeringen bör utvärdera effekten av den senaste sänkningen innan man genomför nästa.
– Sänkningarna har kostat skattebetalarna många miljarder kronor, men endast lett till ett fåtal nya jobb. Det är inte ett kostnadseffektivt sätt att öka sysselsättningen, säger riksrevisor Karin Lindell.

Om regeringens förslag går igenom kan avgifterna sänkas från den 1 januari 2009.

Fakta: Sociala avgifter
Varje arbetsgivare måste betala in avgifter för sina anställda som ska täcka bland annat pension, sjukskrivningar och föräldraförsäkringen. Summan av avgifterna är ungefär 30 procent av de anställdas löner.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här