Nyheter ARBETSRÄTT

Två miljoner i skadestånd till HRF:are

Förra året fick felaktigt drabbade HRF-medlemmar drygt två miljoner kronor i skadestånd via LO-TCO Rättsskydd. Det är långt ifrån de nästan 39 miljoner som Rättsskyddet lyckades vinna till medlemmarna 2017.

Publicerad 10 januari 2019
Två miljoner i skadestånd till HRF:are
LO-TCO Rättsskydd hjälpte medlemmar i Hotell- och restaurangfacket att få ut drygt två miljoner kronor 2018. Dan Holke är vd och chefsjurist. Foto: LO-TCO Rättsskydd, Mostphotos

Under 2018 avslutade LO-TCO Rättsskydd 29 juridiska tvister åt Hotell- och restaurangfacket. Totalt innebar det nästan 2,2 miljoner i skadestånd till HRF-medlemmar som bland annat vann tvister om lön, anställningsskydd och arbetsskador.

Året dessförinnan, 2017, kunde den juridiska byrån processa fram nästan 39 miljoner kronor till drabbade medlemmar i Hotell- och restaurangfacket.
– Det hade att göra med en väldigt speciell tvist där det var ett företag som stämde förbundet, och som vi vann, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Fakta

LO-TCO Rättsskydd driver arbetsrättsliga och försäkringsärenden åt alla fackförbund i Sverige. Totalt lyckades de förra året hjälpa medlemmar att få ut nästan 140 miljoner kronor.

I snitt landade varje avgjord tvist på 75 000 kronor i skadestånd. Det kan jämföras med 394 000 kronor per ärende för IF Metall.

– Dels handlar det om att vi för IF Metalls medlemmar väldigt ofta driver arbetsskadefrågor. Är det fråga om livränta kan det ge flera miljoner kronor. Dels är det så att löneläget i branschen avspeglar sig. Ofta tjänar medlemmar i IF Metall lite mer än medlemmar i Hotell- och restaurangfacket, säger Dan Holke.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här