Nyheter ARBETSRÄTT

Två miljoner i skadestånd till HRF:are

Förra året fick felaktigt drabbade HRF-medlemmar drygt två miljoner kronor i skadestånd via LO-TCO Rättsskydd. Det är långt ifrån de nästan 39 miljoner som Rättsskyddet lyckades vinna till medlemmarna 2017.

Publicerad 10 januari 2019
Två miljoner i skadestånd till HRF:are
LO-TCO Rättsskydd hjälpte medlemmar i Hotell- och restaurangfacket att få ut drygt två miljoner kronor 2018. Dan Holke är vd och chefsjurist. Foto: LO-TCO Rättsskydd, Mostphotos

Under 2018 avslutade LO-TCO Rättsskydd 29 juridiska tvister åt Hotell- och restaurangfacket. Totalt innebar det nästan 2,2 miljoner i skadestånd till HRF-medlemmar som bland annat vann tvister om lön, anställningsskydd och arbetsskador.

Året dessförinnan, 2017, kunde den juridiska byrån processa fram nästan 39 miljoner kronor till drabbade medlemmar i Hotell- och restaurangfacket.
– Det hade att göra med en väldigt speciell tvist där det var ett företag som stämde förbundet, och som vi vann, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Fakta

LO-TCO Rättsskydd driver arbetsrättsliga och försäkringsärenden åt alla fackförbund i Sverige. Totalt lyckades de förra året hjälpa medlemmar att få ut nästan 140 miljoner kronor.

I snitt landade varje avgjord tvist på 75 000 kronor i skadestånd. Det kan jämföras med 394 000 kronor per ärende för IF Metall.

– Dels handlar det om att vi för IF Metalls medlemmar väldigt ofta driver arbetsskadefrågor. Är det fråga om livränta kan det ge flera miljoner kronor. Dels är det så att löneläget i branschen avspeglar sig. Ofta tjänar medlemmar i IF Metall lite mer än medlemmar i Hotell- och restaurangfacket, säger Dan Holke.