Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Trötta på snusket – kräver körkort för kockar

Kocken som lagar maten och krögaren som ansvarar för köket borde ha ett körkort på sina kunskaper. Det anser hälsoskyddsinspektörerna i Stockholms län.

Publicerad 1 november 2002

Alltför många matförgiftningar och smuts i köken ligger bakom kravet.
Livsmedelsinspektörerna har testat kunskaperna hos kockar och arbetsgivare på 207 restauranger i Stockholms län. Resultatet var i snitt 11 rätt av 16 möjliga.
? Det är för dåligt. Det var grundläggande frågor om förvaring, temperatur och hur man hindrar bakterietillväxt. De borde ha alla eller nästan alla rätt, säger Michael Öhlund, miljöinspektör i Upplands Bro kommun och en av dem som har samordnat aktionen.
Det var inte någon större skillnad i kunskaper mellan dem som hade yrkesutbildning och dem som saknade utbildning.
– Vi måste fundera över kvaliteten på restaurangutbildningarna, säger Michael Öhlund.
Hälften av de testade var arbetsgivare, hälften anställda kockar eller köksmästare. På små restauranger är det ofta samma person. Och arbetsgivarens kunskaper är viktigast.
– Arbetsgivaren är ansvarig för att tillhandahålla kunskaper, säger Michael Öhlund.

Självkontroll kräver kunskaper
Men bara var femte anställd hade fått någon slags utbildning eller instruktion under det senaste året.
Numera bygger kontrollen av arbetsmiljö och hygien på att företaget granskar sig själv, för protokoll över resultatet och gör något åt bristerna. Då måste företagaren ha tillräckliga kunskaper. Något som ofta saknas i restaurangvärlden.
– Ägaren ska ha någon slags pejl på det här. Annars blir det väldigt svårt för kommunens inspektörer, säger Michael Öhlund.
Krögaren måste ha baskunskaper i livsmedelshygien för att kontrollen ska fungera.
Michael Öhlund anser att dagens system för tillstånd och kontroll är tungrott.
– Man kan komma in från gatan, lägga fram en ritning på en restaurang. Är ritningen okej får du tillståndet.
Kommunen tittar aldrig på den blivande krögarens kunskaper och lämplighet när lokalen blir godkänd för livsmedelshantering.
I stället borde myndigheterna ställa kunskapskrav på krögaren före starten. En gång om året bör krögaren och kockarna sedan testas, så att de inte glömmer bort vad de har lärt sig.
Inspektörerna har givit upp hoppet om att restaurangbranschen själv ska kunna klara upp problemen med dålig hygien. De har haft många år på sig utan förbättringar. Därför måste myndigheterna göra något. Livsmedelsverket bör utarbeta en central kursplan, tester och regler, anser livsmedelsinspektörerna i Stockholms län.
Michael Öhlund jämför mer de krav som finns på andra områden i samhället.
– Den som ska arbeta i en zoo-butik och sälja råttor, kaniner och reptiler måste kunna visa upp ett intyg på att de har kunskaper om djuren. Då är det rimligt att den som lagar mat till människor kan visa papper på sina kunskaper.

Testa dig själv:
Här är frågorna som en kock borde ha alla rätt på >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter SJUKDOM

Färre ska utförsäkras

Häromdagen presenterade regeringen en förändring av sjukförsäkringen som ska minska andelen avslag. Bra, men mer behövs, menar Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd.  

Publicerad 27 november 2020 Kommentera
Färre ska utförsäkras
En ny formulering i lagen ska göra att färre blir utförsäkrade vid dag 180. Foto: Colourbox

Den som varit sjuk i 180 dagar ska prövas mot normalt förekommande arbete. Det innebär att man tittar på om du skulle klara något arbete, även om du inte kan göra det du gjorde när du blev sjuk.

Enligt dagens regler ska den prövningen ske såvida det inte finns särskilda skäl att låta sjukpenningen fortsätta.

I veckan meddelade regeringen och samarbetspartierna att man vill ändra begreppet ”särskilda skäl” till ”övervägande skäl”.

Robert Sjunnebo. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är en betydande justering. Samtidigt kvarstår alla andra problem med sjukförsäkringen. Till exempel Försäkringskassans krav på sjukintyg och dess innehåll. I princip har vi ett system där utbildade personers – läkares – bedömningar överprövas av personer som saknar medicinsk utbildning, säger Robert Sjunnebo, jurist och enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Den föreslagna förändringen vilar på utredningen av sjukförsäkringen som presenterades tidigare i år. Enligt Robert Sjunnebo är det viktigt att resonemanget som fördes i utredningen också lyfts i det kommande lagförslaget.

– Till exempel föreslår utredningen att det typiskt sett ska räcka med en läkares bedömning att man kan återgå till sitt ordinarie jobb före dag 365 för att slippa omprövning vid dag 180. Man ska heller inte exkludera vissa diagnoser som i dag, till exempel psykiska.

Kostnaden för reformen beräknas till 300 miljoner kronor per år. Statens kostnader för sjukpenning 2019 låg på drygt 36 miljarder kronor, enligt Försäkringskassans årsredovisning. Att de nya reglerna skulle leda till några dramatiska effekter motsägs av kostnaden.

– Det är en given slutsats, det är inte jättemånga som kommer att påverkas. Reformen står inte i paritet till de stora ord som användes när den presenterades. Sjukförsäkringen har väldigt stora problem, det här begränsar en liten del av dem, säger Robert Sjunnebo.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här