Nyheter

Trög start på året för restaurangerna

Under januari och februari minskade konkurserna bland landets hotell och restauranger med en tredjedel. Samtidigt märktes det på restaurangförsäljningen att det är årets fattigaste månader.

Publicerad 4 mars 2016

Hittills i år har 47 hotell och restauranger gått i konkurs. Det är en tredjedel färre än under samma period 2015, då 70 företag gick omkull.  Även konkursutsattheten sjönk i branschen, det vill säga antalet konkurser i förhållande till antalet aktiva företag. Nu är risken för konkurser större i både detaljhandeln och transportsektorn, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Samtidigt rapporterar restaurangerna att det går trögt med försäljningen. I januari ökade restaurangförsäljningen med knappa 0,9 procent jämfört med samma månad 2015. I volym räknat sjönk försäljningen för bland annat personalrestauranger, vanliga lunch- och kvällsrestauranger och hotellrestauranger. I stället verkar gästerna ha lagt pengarna på kaféer, snabbmatställen och nattklubbar. Där ökade försäljningen i januari, visar Restaurangindex.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här