Under januari och februari minskade konkurserna bland landets hotell och restauranger med en tredjedel. Samtidigt märktes det på restaurangförsäljningen att det är årets fattigaste månader.
Hittills i år har 47 hotell och restauranger gått i konkurs. Det är en tredjedel färre än under samma period 2015, då 70 företag gick omkull. Även konkursutsattheten sjönk i branschen, det vill säga antalet konkurser i förhållande till antalet aktiva företag. Nu är risken för konkurser större i både detaljhandeln och transportsektorn, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC.
Samtidigt rapporterar restaurangerna att det går trögt med försäljningen. I januari ökade restaurangförsäljningen med knappa 0,9 procent jämfört med samma månad 2015. I volym räknat sjönk försäljningen för bland annat personalrestauranger, vanliga lunch- och kvällsrestauranger och hotellrestauranger. I stället verkar gästerna ha lagt pengarna på kaféer, snabbmatställen och nattklubbar. Där ökade försäljningen i januari, visar Restaurangindex.