Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tre grossister fick fängelse för fusk

Ägarna till tre stora företag som specialiserat sig på att sälja livsmedel till restaurangbranschen, har dömts till långa fängelsestraff.

Publicerad 4 augusti 2005

De fyra männen har tillsammans drivit tre företag som i stor skala sålt kött och andra livsmedel till mängder av restauranger i Stockholmsområdet. Ägarna har nu dömts till ett och ett halvt års fängelse vardera för bokförings- och skattebrott.

Företagens bokförare döms samtidigt till villkorlig dom och dagsböter för medhjälp, medan en sjätte delägare som åtalats för grovt skattebrott frias helt.

När skattemyndigheterna tittade närmare på männens företag förra året upptäckte man en rad felaktigheter i bokföringen. De tre företagen omsatte tillsammans närmare 70 miljoner kronor, men bokföringen över de omfattande affärerna med stockholmsrestaurangerna saknades i många stycken. Med hjälp av falska fakturor och påhittade affärer hade ägarna försökt smita undan skatter och avgifter för miljontals kronor.

–   Enkelt uttryckt gick misstankarna mot dem bland annat ut på att de köpt stora kvantiteter kött på svarta marknaden, och sedan fabricerat falska fakturor för att dölja de svarta affärerna, säger Paulo Silander, kriminalinspektör på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Polisen misstänker att den här typen av fusk är utbrett bland vissa branschföretag i landet och att fusket sker i samarbete med restaurangerna som köper varorna. Grossisterna köper upp livsmedel svart som de sedan säljer direkt till en krögare. Handeln redovisas inte, så att både grossisten och restaurangägaren ska slippa undan skatter och avgifter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.