Löneklyftan mellan branschens arbetare och tjänstemän ökar. Förra året ökade hotell- och restaurangtjänstemännens löner med 3,6 procent, medan arbetarnas ökade med 1,2 procent.
Siffrorna kommer från Medlingsinstitutets konjunkturlönestatistik och är ett genomsnitt för löneökningen mellan januari och november 2015. För arbetare i privat sektor steg lönerna med 1,8 procent under perioden. För tjänstemän i samma sektor var ökningen 2,5 procent.
I hotell- och restaurangbranschen var klyftan ännu större. Branschens arbetare hade en löneökning under snittet, på 1,2 procent. Samtidigt steg lönerna för branschens tjänstemän med mer än snittet, 3,6 procent.
– Det är ett problem att vi inte håller samma takt. Det är viktigt för oss att vi placerar oss på rätt lönenivåer, för om vi inte gör det så gör tjänstemännen det, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF.