Kvinnors deltidsarbete gör löneskillnaderna mellan män och kvinnor ännu större, visar LO:s jämställdhetsbarometer. I hotell- och restaurang är den faktiska månadslönen 2 725 kronor högre för män än för kvinnor.
Arbetarkvinnors löner halkar efter. Mellan 2012 och 2014 ökade tjänstemännens löner med 9,3 procent för kvinnor och 8,2 procent för män. För arbetarmän ökade de genomsnittliga månadslönerna med 6 procent, medan arbetarkvinnor fick nöja sig med 5,5 procent. Dessutom är de faktiska löneskillnaderna betydligt större, menar LO i sin Jämställdhetsbarometer 2016. Där har man jämfört faktiska månadslöner, det vill säga genomsnittslön med hänsyn till hur mycket folk faktiskt jobbar i olika branscher.
– Vi har tittat på genomsnittliga heltidslöner nedräknat med tjänstgöringsgraden för kvinnor och män i olika sektorer, säger Ulrika Vedin, utredare på LO.
Med det måttet är lönen för arbetarkvinnor i genomsnitt 73 procent av arbetarmännens. De allra lägsta faktiska månadslönerna finns i handeln och hotell- och restaurangbranschen, där andelen deltidsarbetande är stor. För hotell- och restauranganställda kvinnor blir den genomsnittliga faktiska månadslönen 15 985 kronor, att jämföra med 18 710 kronor för en man.
– Deltider är den stora akilleshälen för kvinnors löner. Det är fullkomligt självklart i mansdominerade branscher att heltid är norm. Lika självklart är det att i kvinnodominerade branscher så är deltid norm. Det måste bli norm att det är heltid som arbete utförs på, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Rapporten tar även upp förslagen på sänkta lägstalöner. Studier har visat att avtalens lägsta löner har olika stora effekter på lönebildningen i olika branscher, bland annat beroende på hur stor del som arbetar deltid samt har tillfälliga anställningar. I hotell- och restaurangbranschen, där många anställda ligger nära de lägsta avtalslönerna, skulle en sådan sänkning få stort genomslag för alla löner, menar LO:s utredare.
– Om man räknar in betydelsen av hur mycket man arbetar är lägstalönerna redan i dag låga i de kvinnodominerade sektorerna och de har stor betydelse för de faktiska lönerna, säger Ulrika Vedin.