Nyheter världens
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sydkorea: Fackligt aktiv fick sparken

När Gahyun Lee visade sitt stöd för amerikanska snabbmatsarbetare avskedades hon från sitt jobb på McDonald--s i Sydkorea.

Publicerad 26 november 2014
Sydkorea: Fackligt aktiv fick sparken
Gahyun Lee talar för snabbmatsarbetares rättigheter. Foto: IUF

Gahyun Lee är en fackligt aktiv restaurangarbetare på McDonald–s i Yeokok i Sydkorea. När hon tidigare i höstas besökte Los Angeles gav hon sitt stöd till de amerikanska snabbmatsarbetarnas fackliga kamp. Efter det avslutades hennes anställning utan förklaring. Hon uppmanades att söka om sitt jobb, men hennes ansökan avslogs.

Den 20 november hölls en lokal facklig demonstration för Gahyun Lee, där det krävdes att hon återanställs och att McDonald's Korea erkänner de fackliga rättigheterna och inleder samtal med facket.
Det är uppenbart att Gahyun Lees anställning avslutades för att hon försvarade den internationellt erkända mänskliga rättigheten att verka fackligt och förhandla om sina arbetsvillkor, menar demonstranterna.

Gahyun hade redan tidigare blivit varnad av arbetsgivaren då hon i våras kritiserade löne- och schemahantering samt osäker arbetsmiljö, under ett möte till stöd för snabbmatsarbetare globalt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.