Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sveriges hotellgäster ska få se stjärnor

Hotell i Stockholm, Göteborg och Ästersund får snart en blå skylt prydd med ett antal stjärnor på hotellväggen. ? Kongressarrangörerna vill ha detta, säger Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Publicerad 13 mars 2003

I många länder anger ett antal stjärnor vilken standard hotell har. Men Sverige har inte haft något stjärnsystem, något som utländska gäster ofta frågar efter. Nu har arbetsgivarorganisationen SHR tagit fram 130 kriterier för att bedömma hotellets klass. Inspirationen kommer från Danmark, och målet är att alla nordiska hotell ska bedömmas efter samma kriterier i framtiden.

Frukostservering och handfat på rummet är några av minimikraven för att få en stjärna. För femstjärnigt krävs bland annat internetanslutning och luftkonditionering i alla rum.

Men några saker är inte med på listan när hotellinspektörerna reser Sverige runt och klassificerar hotellen. Atmosfär, läge och utsikt är några exempel. Miljövänlighet och jämställd lönepolitik andra.

? Hotellen får själv möjlighet att profilera sig med mjuka värden, säger Rikard Bergsten som hållt i stjärnprojektet.
Tanken är att de hotell som fått stjärnor ska läggas in i en databas, där blivande gäster kan söka. Där finns det plats för hotellen att berätta mer om sig själva.

Mats Hulth tycker att hotellen verkar positiva, och har bara märkt tveksamhet hos 3?4 stycken.

Fakta: Det här händer nu
– Om ett par veckor börjar stjärnmärkningen av de 1000 hotell som är med i SHR. Bara medlemmar får vara med.
– Hotell i Stockholm, Göteborg och Östersund är först ut.
– Arbetet beräknas vara klart före utgången av 2004.
– Det kommer att kosta mellan 7000 och 15000 kronor per år för de hotell som vill vara med, för det hela är frivilligt.
– Varje år inspekteras hotellet.
– En speciell kriterienämnd ska skapas, där tveksamma fall kan diskuteras.

Så ska hotellen klassificeras. Läs mer här>>

Externa länkar:
Sveriges Hotell- och restaurangföretagare
Läs mer om det danska systemet här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här