Nyheter arbetsmiljö

Strippklubb ville ha HRF-avtal

Strippklubben Chat Noir i Göteborg ville teckna kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket men fick nobben. Nu kan klubben få hålla stängt nattetid, efter beslut från Arbetsmiljöverket.

Publicerad 26 april 2019
Strippklubb ville ha HRF-avtal
Nattklubben Chat Noir i Göteborg kan få stänga vid midnatt eftersom de saknar kollektivavtal eller dispens för nattarbete. Foto: Hitta.se/Colourbox
Martin Wennerström. Foto: Arbetsmiljöverket

Turerna kring strippklubben Chat Noir i Göteborg har pågått sedan september förra året. Då gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på klubben och konstaterade en rad brister i den fysiska arbetsmiljön. Inspektörerna noterade även att klubbens anställda arbetade natt, utan att omfattas av ett kollektivavtal eller dispens. Det är ett brott mot arbetstidslagen. För att Chat Noir skulle få fortsätta med nattöppet ställde Arbetsmiljöverket krav.
– Vi krävde att de skulle teckna kollektivavtal, alternativt att de skulle ansöka om dispens för nattarbete, säger Martin Wennerström, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Om så inte skedde riskerade ägarna böter på 950 000 kronor. Detta fick ägarna bakom Chat Noir att agera. Man ansökte om dispens hos Arbetsmiljöverket för nattarbete för klubbens serveringspersonal och entrévärdar. Dansarna är, enligt ägarna, egenföretagare och skulle därför inte omfattas. Enligt ägarna var anledningen till dispensen att allmänheten har behov av verksamheten, något som de menar syns på kundtillströmningen.

Fakta: Nattarbete

Arbetstidslagen reglerar hur arbete får förläggas över dygnet. Där står att arbete som regel inte får pågå mellan midnatt och 05:00, förutom i fall där detta är särskilt motiverat. Det kan till exempel handla om djurskötsel, sjukvård eller industriprocesser som inte kan avbrytas. Det får också göras undantag från lagen genom överenskommelser i kollektivavtal som godkänts av en central arbetstagarorganisation.

Företaget kontaktade även Hotell- och restaurangfacket för att teckna kollektivavtal. Men förbundet sade nej.
– Anledningen är att deras huvudsakliga verksamhet är dans och striptease. Det är inte vårt verksamhetsområde, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Inte heller arbetsgivarorganisationen Visita ville ta emot företaget som medlemmar.

I februari avslog Arbetsmiljöverket klubbens ansökan om dispens.
– Vi anser inte att det här är en verksamhet som kräver ett undantag från reglerna, säger Martin Wennerström på Arbetsmiljöverket.

Då överklagade Chat Noir till Förvaltningsrätten. Klubbens ägare menar att Arbetsmiljöverket ställt kravet mot fel bolag. Arbetsmiljöverket håller inte med.
– Vi menar bland annat att det var det bolaget som vi riktat beslutet mot som ansökte om dispens. Det verkar vara en efterhandskonstruktion, säger Martin Wennerström.

Under tiden som Förvaltningsrätten behandlar Chat Noirs överklagan ligger ärendet på is. Om rätten skulle välja att avslå strippklubbens överklagande kommer Arbetsmiljöverket agera, berättar Martin Wennerström.
– Då kommer vi att följa upp att de har gjort det vi ställt krav på. Vi kommer att bli tvungna att kontrollera dem på natten. Kommer vi på dem med att jobba natt blir vi tvungna att gå på vitesutdömande. Då blir det en domstolsfråga.

Hur ärendet utvecklas kan komma att få konsekvenser för andra nattöppna strippklubbar, säger Martin Wennerström.
– Ja, så är det ju.

Nyheter

Sommartempo på Hotellrevyn

Nu växlar Hotellrevyn ner tempot några veckor, men vi är tillbaka igen i början av augusti med nya nyheter och reportage. Trevlig sommar alla läsare!

Publicerad 5 juli 2019
Sommartempo på Hotellrevyn
Redaktionen (ej i bild) samlar krafterna och är snart tillbaka. Foto: Istockphoto
Nyheter ARBETSMILJÖ

Allianceplus får kritik för arbetsmiljön

Kränkande särbehandling, stress och dålig ergonomi. Det kunde HRF se hos Allianceplus. Nu har bolaget drygt två månader på sig att identifiera, åtgärda och förebygga risker i arbetsmiljön.

Publicerad 5 juli 2019
Allianceplus får kritik för arbetsmiljön
Städföretaget Allianceplus. Foto: Hotellrevyn

Efter larm från Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud Alaettin Aycicek gjorde Arbetsmiljöverket i slutet av maj ett besök hos Allianceplus i Solna. Bolaget levererar städning, catering och andra tjänster till bland annat hotell. Arbetsmiljöverket påtalade en rad brister inom framför allt housekeeping på ett av hotellen. Nu har Allianceplus till den sista september på sig att upprätta riskbedömningar och handlingsplaner.

– När det gäller till exempel arbetsbelastningen tas ingen hänsyn till att olika rum tar olika lång tid att städa. Man ska klara tre rum per timme. Hinner man inte så städar man klart efter man stämplat ut. Många av våra medlemmar gör så för att de inte har permanent uppehållstillstånd och inte vågar riskera jobbet, säger Alaettin Aycicek.

Det är inget som Dalia Ramzi, vd på Allianceplus, känner igen.

– Det går helt emot våra regler och ramverk. Vi arbetar aktivt med hur vi säkerställer att våra medarbetare får rätt förutsättningar att göra ett bra arbete. Hinner man inte med det som förväntas av en på sin arbetsdag så ska detta alltid lyftas upp till chefen som sedan ansvarar för att se över arbetsfördelningen.

På Allianceplus hemsida kan man läsa att bolaget ”ingår partnerskap med kunder som är måna om kvalitet och om att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för sina medarbetare”.

– Arbetsmiljön är ett väldigt viktigt fokusområde för oss. Vi har årligen utbildningar i arbetsmiljö och arbetsrätt för våra chefer. Eftersom majoriteten av våra medarbetare är ute och arbetar i våra kunders lokaler är det också extremt viktigt att vi har ett tätt samarbete med våra kunder när det gäller arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har begärt att få in en handlingsplan för både åtgärdande och förebyggande arbete senast den sista september och den arbetar vi med just nu, säger Dalia Ramzi.

Fokus KARRIÄR

Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas

Besöksnäringen ses sällan som en bransch där man gör karriär. Det vill Hotell- och restaurangfacket ändra på.

Publicerad 1 juli 2019
Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas
Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Det finns generellt få chefer i vår näring. I stället lägger man på våra medlemmar mycket ansvar, utan chefsbefogenheter. Och vi ställer ofta upp, säger Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande.

Snart lanseras Branschkoden, framtagen i samarbete mellan HRF och Visita, där man stärker gott arbetsgivarskap. En del i det är att se potentialen i de anställda. Det kan ge fler chans att utvecklas, tror Pim van Dorpel.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En rapport från BFUF visar samtidigt att många prioriterar annat. Det kan vara längtan efter en rik fritid som gjort att man valt besöksnäringen, och de som ändå vill klättra byter sektor.

– Vi har ett glastak i kompetenstrappan kan man säga. Det är alldeles för lågt betalt även som chef. Många anser inte att det är värt att ta på sig extrauppgifter inom administration och ekonomi för den blygsamma löneökningen det innebär. Sedan har vi ett samhälle som inte är anpassat för vår näring. Alla kommuner tillhandahåller till exempel inte nattis, säger Pim van Dorpel.

Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utvecklingSusanna Heldt Cassel

Susanna Heldt Cassel, en av forskarna bakom BFUF-rapporten, menar att branschens syn på utbildning skiljer sig från andra sektorer.

– Det är ganska tydligt att det inte är formell utbildning som räknas om man vill göra karriär i besöksnäringen. Det är på sätt och vis ett problem. Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utveckling och innovationer.

Få chefsjobb

Andel som har ledande position/hög utbildning i olika sektorer.

  • Restaurang: 10 %
  • Handel: 10 %
  • Hotell: 11 %
  • Tillverkning/bygg: 15 %
  • Turism/resor: 24 %
  • Offentlig verksamhet: 51 %
  • Hälsa/sjukvård: 58 %

Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Pim van Dorpel anser också att det behövs en ny syn på utveckling och utbildning. Och det är framför allt arbetsgivarna som kan bli bättre på att visa vilka vägar man kan gå för att utvecklas inom branschen.

– De borde jobba mer agilt, med utveckling och utbildning hela livet. Och se till att det går att göra lönekarriär inom branschen. Man måste kunna få betalt för yrkesskicklighet. Som det är nu stannar löneutvecklingen vid 30. Där har arbetsgivarna haft ett kortsiktigt tänk som innebär att alla är utbytbara. Det tar tid att förändra, men det är på gång, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här