Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strikta rökregler på uteservering

Röken ska kunna blåsa bort. Finns det för mycket väggar och tak på uteserveringen får gästerna inte röka där. Det har miljöförvaltningen i Göteborg bestämt.

Publicerad 4 mars 2005

Den 1 juni blir det förbjudet att röka på restaurang i Sverige. Utomhus, på uteserveringar, blir det däremot tillåtet att röka även i fortsättningen. Men hur inbyggd får en uteserveringen vara? Det framgår inte av lagen.
I Göteborg har den kommunala miljöförvaltningen nu beslutat om reglerna:
Mer än hälften av uteserveringens vägg- och takyta måste vara öppen för att rökning ska vara tillåten. Då räknas inte väggen mot själva restaurangen in. Om väggen ut mot torg eller trottoar är sluten till 50 procent eller mer gäller rökförbud. Även taket på uteserveringen räknas.
Väggens och takets material spelar ingen roll. Det kan vara trä, glas eller markisväv.
På en del restauranger kan det här innebära att vid soligt väder, när markisen är upphissad, så kan rökning vara tillåten. Men om markisen rullas ut vid regn, så att den slutna ytan blir för stor, måste gästerna fimpa.
Om det är öppet mellan inomhusdelen och utomhusdelen av restaurangen så får gästerna varken röka ute eller inne. Röken får inte blåsa in i restaurangen.
– Vi tycker att reglerna är bra, säger Dan Fransson, förste ombudsman på HRF:s regionkontor i Göteborg.
De nya reglerna för uteserveringar presenterades på torsdagen för facket, arbetsgivarna och flera olika myndigheter i Göteborg.
Efter årets sommarsäsong ska de utvärderas.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här