Nyheter Världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stor facklig triumf på Pearl Continental

Efter nio år av konflikt har arbetsgivaren på hotell Pearl Continental i Karachi fått ge vika. De 20 fackligt aktiva anställda som avskedades 2002 får tillbaka sina jobb.

Publicerad 1 mars 2011

För nästan exakt nio år sedan avskedades fackföreningens ordförande och vice ordförande från hotell Pearl Continental i Karachi, Pakistan. Arbetsgivaren angav olovlig frånvaro som orsak. De två fackliga ledarna var mycket riktigt frånvarande. De hade gripits av polisen och satt fängslade, anklagade för olika påhittade brott.

Veckan efter sparkades de andra fackligt aktiva på hotellet.
Bakgrunden var att fackföreningen hade kallat till förhandling om företagets planerade lönesänkningar och uppsägningar av tillfällig personal.

Efter år av demonstrationer och hungerstrejker lyckades facket 2009 få Pakistans högsta domstol att beordra den regionala arbetsdomstolen att granska ärendet. Nu har arbetsdomstolen fattat sitt beslut: de 20 fackligt aktiva har rätt att få tillbaka sina tjänster.

Men än är inte historien över. I juni 2002 sparkades ytterligare elva anställda från hotellet, och när det gäller deras öde har rätten inte beslutat något än, rapporterar den internationella fackorganisationen IUL. Pearl Continental Karachi kan också komma att överklaga den regionala arbetsdomstolens dom.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här