Nyheter Världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Irländska städerskor kämpar mot sänkta löner

En grupp städerskor på Davenport Hotel i Dublin förlorade jobben när de vägrade skriva på ett kontrakt som gav dem sänkta löner. Nu varnar facket SIPTU för ett låglönerace.

Publicerad 22 februari 2011

Den 1 februari fick Irland en ny lag som möjliggör för arbetsgivare att betala sina anställda mindre än den tidigare lagstadgade minimilönen. Men bara om de anställda går med på det. Så när arbetsgivaren på Davenport Hotel i Dublin försökte få städpersonalen att gå med på att sänka sina löner med nästan tio kronor i timmen, vägrade en del.
– Dessa anställda kallades till flera möten där de blev tillsagda att de måste gå med på en lönesänkning från 8,65 euro i timmen till 7,79 euro för att ”stötta regeringen”. Om de vägrade skulle de inte få mer jobb, säger Patricia King, vice ordförande för fackförbundet SIPTU.

Fem städerskor vägrade trots det skriva på det nya kontraktet, och förlorade sina jobb. Fackförbundet SIPTU kräver nu att hotellet ska återanställa dem, samt att de ska få behålla sin tidigare lön. Fackförbundet varnar för att detta annars ska göra det möjligt för andra arbetsgivare att missbruka den nya lagen.
– Insatserna är höga. Alla arbetsgivare i låglönesektorn kommer att följa den här konflikten. Om dessa arbetare hålls borta från sina jobb och straffas för att de försökt försvara sin rätt till minimilönen så kommer det att bli startskottet för ett nytt låglönerace, säger Pat Ward på SIPTU.

SIPTU står för The Services, Industrial, Professional and Technical Union. Facket organiserar drygt 200 000 irländska arbetare från de flesta sektorer i samhället.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här